wikipedia.org

Mali crtež medveđe glave Leonarda da Vinčija danas će biti ponuđen na aukciji u Londonu, a očekuje se da će biti prodat za 12 miliona funti (16,7 miliona dolara).

Crtež dimenzija 7×7 cm, na kojem je glava medveda, star je više od 500 godina.

Prodaja bi mogla premašiti prethodnu rekordnu prodaju koja se odigrala 2001. godine, kada je Da Vinčijev crtež “Konj i jahač” prodat za više od 11 miliona dolara.

Prema aukcijskoj kući “Kristis” koja je zadužena za prodaju, ovaj crtež je među samo još nekoliko crteža italijanskog renesansnog majstora koji su još uvek u privatnom vlasništvu.

Crtež je nacrtan tehnikom srebrne olovke na ružičasto-bež papiru i jedan je u nizu umetnikovih crteža životinja malog obima koji datiraju iz ranih 1480-ih godina.

Leticija Mejson, stručnjak za stare crteže, opisala je tehniku srebrne olovke kao “veoma tešku tehniku, jer zapravo ne priznaje nijednu grešku”.

Mejsonova je rekla da je Leonardo bio fasciniran prirodom i životinjama uopšte.

Skica je prethodno pripadala britanskom slikaru i kolekcionaru Tomasu Lorensu, pre nego što je 1860. godine prodata na aukciji “Kristisa” za 2,50 funte. Međutim ovog puta “Kristis” predviđa da će biti prodata za između 8,0 i 12 miliona funti.

Leonardo da Vinči, koji je rođen 1452. godine i umro 1519. godine, poznat je i po svojoj umetnosti i po izumima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here