Vladika Siluan sa vrednim radnicima

Radovi na infrastrukturi Koledža “Sveti Sava” u sidnejskom naselju Varovil privode se kraju. Ne samo zdanje škole, već i celokupno imanje sve više poprima predviđeni izgled i prva srpska škola biće spremna da zasija punim sjajem 26. i 27. januara, kada će na Koledžu biti obeležen Dan Australije, a zatim i svečano otvaranje ove obrazovne institucije.

Tokom protekle nedelje, vredni radnici su predano i punom parom radili na asfaltiranju prilaznih puteva i parkinga na školskom imanju, kao i na uređenju prostora neposredno ispred centralne kule i ulaza u odaje Koledža.

Pored članova upravnog odbora, u redovne obilaske radova dolazi i episkop australijsko-novozelandski Siluan, koji svaku priliku koristi da porazgovara sa radnicima i da od njih iz prve ruke sazna kako teku poslovi i sa kakvim se izazovima susreću.

Vladika je o značaju Koledža za srpsku zajednicu govorio u ekskluzivnom intervjuu za SBS radio na srpskom jeziku.

– Prošle godine smo obeležili 70 godina organizovanog života naše zajednice u Australiji oko naše svete Crkve. Otvaranje Koledža je početak nove etape života srpske zajednice na Petom kontinentu, nova stranica na kojoj ćemo raditi na prosveti i na očuvanju svega što nas konstituiše kao narod i svega što čini naš identitet. Želimo da kroz ovu školu doprinesemo i širem australijskom društvu, jer imamo čime, kao pravoslavci i svetosavci – istakao je vladika u razgovoru za SBS.

Njegovo preosveštenstvo episkop Siluan je tom prilikom izrazio i očekivanje i nadu da će Koledž Sveti Sava biti temelj i osnova za gradnju novih obrazovnih institucija srpskog naroda u Australiji, koje bi u budućnosti trebalo da niknu i u drugim velikim gradovima u kojima postoji velika brojnost naše zajednice, pre svega u Melburnu.

– Daće bog da imamo još škola na Petom kontinentu, da se naš svetosavski barjak širi u jednom pozitivnom, prosvetnom smislu po ovom kontinentu – poručio je episkop Siluan.

Do prve svečanosti na Koledžu ostalo je još tačno nedelju dana. Tog 26. januara na imanju u Varovilu svečano će biti obeležen Dan Australije, a održaće se i svečano otvaranje škole, uz postavljanje krsta na kupolu ispred glavnog ulaza.

Dan kasnije, na Svetog Savu 27. januara, Koledž će zvanično otvoriti premijerka NSW Gledis Beredžiklijan, koja će tom prilikom otkriti komemorativnu ploču na zdgradi škole i obratiti se đacima, roditeljima, nastavnicima i ostalim zvanicama.

Zatim će prvi učenici kročiti u zdanje škole, u kojem će narednih godina sticati znanje pod stručnim vođstvom direktorke Anastasije Nikolau i nastavničkog kolegijuma.

– Zahvalni smo što imamo gospođu Anu Nikolau za prvog direktora škole. Ona ima ogromno iskusto i verujemo da ju je sam gospod svojim promislom uputio ka nama. Ona kao pedagog i pravoslavni vernik zna šta mi želimo da postignemo s ovom školom. Pored visokog nivoa akademskog obrazovanja, nameravamo da formiramo pravoslavni moralni i etički kodeks naše dece. Gospođa Nikolau će sa njenim kolegijumom i podrškom upravnog odbora, sveštenstva i mene kao arhijereja, krenuti u ostvarivanje ovog veoma značajnog projekta – istakao je episkop Siluan.

Svaka pomoć dobrodošla

Iako su radovi u završnoj fazi, ostalo je još dosta toga što treba da se završi kako bi Koledž bio u potpunosti izgrađen. Zbog toga je dobrodošao i svaki vid pomoći, poručuju iz uprave Koledža i Mitropolije australijsko-novozelandske.

Svi koji žele da materijalno pomognu završetak izgradnje prve srpske škole u Australiji, mogu to da urade putem stranice na zvaničnom sajtu Koledža – www.stsavacollege.net/donate.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime