Z. Vicelarević
Trubači su astmosferu doveli do usijanja

Jedini doček Nove 2023. godine u srpskim klubovima u nemačkoj pokrajni Hesen organizovan je u Srpskom društvu Dunav u Hohajmu na Majni.

Kao po običaju najluđa noć je počela dobrom muzikom uz bend 011 Tanja i Boki, zatim izuzetnom trpezom, a na jelovniku su bile salate, sarma, dobra teletina, praseće pečenje, obavezne ruska salata i razni kolači. Sve to pripremile su vredne domaćice, članice SD Dunav. Zvezda večeri na jelovniku bila je ugrinovačka šunka, a o samom poreklu šunke nam je rekao na Zrinko Žibert:

– Šunka je original ugrinovačka, jedna od najboljih u celom Sremu. Obezbedili smo je, naš predsednik Krsta Prtljaga i ja, a glavni majstor ovako dobre šunke je moj zet Miroslav Marković iz Ugrinovaca.

Nešto pre ponoći, u već dobro zagrejanoj atmosferi, pojavili su se trubači i sa poznatim muzičkim repertoarom atmosferu podigli na još viši nivo, a Nova godina je dočekana uz kolo.

U novu godinu se ušlo u kolu

– Na doček sam došla sa sestrom Snežanom, a tu su i naše prijateljice, Ismeta Avdić i Irena Dervišević. Atmosfera je prava slavljenička, društvo je dobro, pogotovo društvo sa kojim sam ja dočekala Novu godinu. Trubači su bili dobri a i muzika koja nas je pratila večeras je super. Verujem da će 2023. godina biti bolja od prethodne u kojoj smo još imali neka ograničenja. Nadam se da će ove godine preovladati više razumevanja i ljubavi među ljudima, a ja se nadam da ću ove godine uploviti u bračne vode. Već smo Dragan i ja dugo u vezi i nadam se da će ovo biti godina u kojoj ćemo se venčati – kaže nam Slađana Knežević iz Vizbadena.

Irena Dervišević, Ismeta Avdić, Slađana i Snežana Knežević

U Srpskom kulturnom centru iz Ofenbaha doček Nove godine nije organizovan jer SKC u prošloj godini promenio adresu, pa su neki od članova uprave, Marijana i Dejan Predić, Anđela i Robert Jovanovski i Dušica i Dejan Bekić, 2023. dočekali kod Dunavaca.

DOŠLI KOD PRIJATELjA: Članovi uprave SKC

– Naše nove prostorije još nisu spremne za ovakva dešavanja i zato smo došli kod prijatelja u SD Dunav. Ovde je sve odlično organizovano i pohvalio bih domaćine na tome. Sa Dunavom imamo odličnu saradnju i redovno se posećujemo kad se organizuju neka dešavanja i drago mi je da smo ovu najluđu noć proslavili zajedno. Od 2023. godine očekujem da u našem SKC sredimo prostorije i da možemo da slavimo. Moje želja u novoj godini su, pre svega, dobro zdravlje sa moju porodicu, a prijateljima i celom svetu čestitam i želim sve najbolje – rekao nam je Dejan Predić.

Veselo društvo iz Majnca na čelu sa Vladimirom Živanovim, profesorom dopunske nastave na srpskom jeziku, bili su, njegova supruga Nikolina i sin Vukašin, Bojana, Darko i Aleksa Ljahović i Šućo Bronja, a profesor Vlada nam je rekao:

Društvo iz Majnca sa profesorom Vladom (u sredini)

– Veoma smo zadovoljni organizacijom, sve je pripremljeno fantastično. Lepo smo se proveli i nadamo se da ćemo uskoro opet da dođemo na neku proslavu ovde. Prošlu godinu ću pamtiti po ličnim uspesima i privatnim lepim stvarima, a šire gledajući, nadam se da se neće ponoviti i da će ova biti mnogo bolja. Nadam se da konačno razum preovlada u svetu i da se stabilizuje stanje jer ima dovoljno mesta da svi živimo složno.

Nezaboravno

Iz Majnca su došli i Lori i Dragan Saitović, Biba i Fića Asanović i Bilja i Boško Aleksić, svi članovi SD Dunav.

Saitovići, Asanovići i Aleksići

– Jedan zaista nezaboravan doček. Veselo je, društvo je super, svi su dobro raspoloženi i hrana je odlična. Ja sam jedna od prvih koja je obezbedila karte za doček, jer sam znala da će brzo da se rasproda sve. Prošlu godinu ću da zapamtim kao promenu na normalan život, a u ovoj godini želim svima nama i u svetu zdravlje, slogu, mir. To nam je najvažnije, a još kada bi se cene smanjile bilo bi baš super – rekla nam je Lori Saitović.

Porodično na veselje

Na dočeku kod SD Dunav su bili i članovi Kluba Srbija iz Noj Izenburga, tačnije, nekadašnji predsednik, a sada potpredsednik, Siniša Đokić sa familijom:

Biljana i Siniša Đokić, Zagorka Born, Tanja Milovanović i Žika Radanović

– Ovu Novu godinu dočekujemo familijarno. Tu su supruga Biljana Đokić, moja majka Zagorka Born, sestra Tanja Milovanović i njen prijatelj Žika Radanović. Planirali smo da organizujemo doček u Noj Izenburgu u našem klubu, ali nam je grad, gde su naše prostorije, u poslednjem trenutku otkazao. U SD Dunav je svako slavlje dobro, pa smo zato odlučili da dođemo ovde i napravili smo dobar izbor. Često smo kod njih, a i oni su kod nas na proslavama. Ova 2023. je za Klub Srbija jubilarna kada slavimo 40 godina postojanja našeg kluba koje ćemo proslaviti u oktobru. Prethodno nas očekuju, u februaru i martu, savezne folklorijade koje su izostale prethodnih godina zbok pandemije koja je nanela dosta zla u svemu, pa i folklornim društvima. Lično želim u novoj godini da naša ćerka Marija, koja je nedavno diplomirala, nastavi školovanje, a celom svetu želim mir i zdravlje i da prevaziđemo sve ove krize i da na Balkanu nastane stabilan mir – poželeo je Siniša Đokić.

Da se vidimo opet

Krsta Prtljaga, predsednik SD Dunav, zadovoljan je kako je proteklo, a pre svega prilikom za druženje.

ŠUNKA IZ UGRINOVACA: Krsta Prtljaga i Zrinko Žibert

– Posle dve godine smo ponovo mogli da slavimo doček i naravno da smo srećni što smo organizovali veselje za Novu godinu u našim prostorijama, sa našim članovima i dragim gostima. Karte su, kao i uvek, brzo raspordate i da smo imali veće prostorije bilo bi mnogo više ljudi. Od 2023. očekujem da nas prati zdravlje, želim svaku sreću našim porodicama i našim folklorašima, da imaju što više nastupa i da se druže. Želim da svi budu veseli tokom cele godine i da se opet vidimo ovde na sledećem dočeku.