J. Gajeskov
Obrtenije slavskog kolača u Flemingtonu

U ponedeljak 27. januara Srbi u otadžbini, regionu i rasejanju svečano su obeležili praznik posvećen Svetom Savi, osnivaču Srpske pravoslavne crkve, ktitoru srpskih svetinja, začetniku srpske srednjevekovekovne književnsti, veštom diplomati…

Svečano je bilo i u svim srpskim crvama i manastirima na Petom kontinentu. Savindan je okupio mnogo vernika, imajući u vidu da je ponedeljak bio neradni dan zbog nacionalnog praznika Australije koji je obeležen dan ranije.

Kao i ranijih godina, tako je i sada posebno svečano bilo u prvoj srpskoj svetnji izgrađenoj na tlu Australije, u hramu posvećen Svetom Savi u sidnejskom kvartu Flemington. Svetu liturgiju služio je, vernike pričestio, slavsku litiju predvodio i slavski kolač presekao starešina hrama otac Saša Čolić. Sasluživali su sveštenosluželji Vladislav Đorđević i Dejvid Lojd iz Ruske crkve, kojima se kasnije pridružio starešina blektaunske crkve Svetog Nikole, otac Nemanja Mrđenović, a odgovarao crkveni hor, dok je Apostole čitao Milenko Milojević.

Posle tradicionalne litije oko hrama usledilo je sečenje slavskog kolača u hramu. Domaćin ovogodišnje hramovne slave, odnosno domaćica, bila je gospođa Marija Raisa sa porodicom, a za domaćina slave iduće godine prijavio se naš ugledni Vlajko Demirović, poreklom iz Užičke Požege, sa suprugom Lepom i porodicom.

Slavski ručak je održan u crkvenom domu, kao i pod velikim šatorom u crvenoj porti, imajući u vidu da je ovom događaju prisustvovalo blizu 200 parohijana i gostiju. Prisuni su bili delegati srpskih crkvenih opština i organizacija sidnejske metropole, kao i predstavnica gradske opštine Stratfild, odbornik Nela Hol.

Slavski ručak je blagoslovio otac Saša, koji je tom prilikom svima čestitao veliki srpski verski praznik i uputio reči pohvale svim članovima crkvenog odbora i Kolu srpskih sestara „Majka Jugovića” iz Flemingtona na trudu da hramovno slavlje bude na najvišem nivou u čemu su uspeli.

Kada smo već kod vrednih članica ovdašnjeg Kola sestara da kažemo i to, da su one tokom nedeljnih i prazničnih ručkova i posluženja nakon liturgija, prikupile i darivale svome hramu 15.000 dolara, što je za svaku javnu pohvalu.

Takođe, prihod od slavskog ručka u iznosu od 2.395 dolara biće upućen kao humanitarna pomoć za srpski narod na Kosovu i Metohiji, anonimni donator poklonio je 1.000 dolara od kojih 500 za flemingtonsku crkvu i 500 dolara za naš narod na KiM. Posebne pohvale domaćici slave gospođi Mariji, koja je za slavski ručak poklonila 1.100 dolara.

Posle obilatog ručka i „dobre kapljice”, okupljeni na slavi u Flemingtonu ostali su do kasnih popodnevnih sati u prijatnom razgovoru i lepom druženju. Sumirajući ono što smo videli, čuli i doživeli toga dana na flemingtonsku hramovnu slavu, poruka je jasna, kao što je u svetosavskoj himni zapisano: Da živimo svi u slozi, Sveti Savo ti pomozi.

Počinje nastava

Kratko obaveštenje za roditelje i decu: Srpska škola pri hramu Svetoga Save u Flemingtonu počinje sa radom u nedelju 2. februara sa početkom u 9 ujutru.

Za upis dece u novu školsku godinu i ostale informacije navratite u crkvu, na adresi 34 Hampstead Rd, Homebush West, odmah do želežezničke stanice u Flemingtonu, ili nazovite starešinu hrama oca Sašu na mob: 0414 573 757.

Dečja priredba

Srpska škola iz crkve u Blektaunu i Srpska škola „Rastko” iz Ruti Hilu pozivaju na zajedničku Dečju Svetosavsku priredbu.

Ova manifestacija održaće se u nedelju, 2. februara u 18.00 časova u Sali crkve Sveti Nikola u Blektaunu. Ulaz na priredbu je besplatan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here