Vesti
Đaci, roditelji i nastavnici ispred manastirske crkve

Već decenijama Nedeljna srpska škola “Vuk Karadžić“, pri Crkveno-školskoj opštini hrama Svetog Georgija u Kabramati, okuplja decu našeg porekla s ciljem da im približi jezik i kulturu predaka.

Pored učenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma, važan aspekat je druženje. Tako su godišnje ekskurzije odavno utvrđene kao deo obaveznog školskog kurikuluma.

Međutim, poslednjih nekoliko godina, zbog svega što se događalo na globalnom nivou, škola nije mogla da realizuje ekskurzije.

Učenici i nastavnice u manastirskoj crkvi s ocem Jakovom i monahinjom Gavrilom

Poslednji put, učenici su krajem 2018. godine posetili Kijamu, na južnoj obali NSW. Upravo zbog toga, deca i roditelji imali su velika očekivanja od ovogodišnjeg putovanja. I ta su očekivanja, naročito prema rečima mališana, u potpunosti ispunjena.

U nedelju, 11. decembra, poslednjeg radnog dana ove godine, učenici, njihovi roditelji i nastavnici, posetili su Kanberu.

Ručak u manastirskoj trpezariji

Najpre su obišli manastir Sveti Sava – Novi Kalenić, gde su se upoznali sa istorijatom ove srpske svetinje i prisustvovali svetoj liturgiji. Tom prilikom, poklonili su se ikoni Bogorodice Trojeručice, koja je u oktobru ove godine darovana manastiru,a doneo je iguman Metodije iz Hilandara.

Nakon liturgije, Kolo srpskih sestara iz Kanbere organizovalo je zajednički ručak.

Drugi deo dana bio je posvećen obilasku Kanbere. Đaci su posetili zdanje Saveznog parlamenta i druge znamenitosti glavnom grada Australije.

Poseta vidikovcu na brdu Maunt Ejnzli iznad Kanbere

Vreme provedeno u vožnji iskoristili su za učvršćivanje starih i sklapanje novih prijateljstava. Zajednički zaključak je da su ovakva druženja više nego potrebna i da doprinose učvršćivanju veza unutar srpske zajednice u Sidneju.

Zbog toga će redovne ekskurzije ostati tradicija ove srpske škole, koja već decenijama okuplja veliki broj dece koja žive na zapadu grada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here