EPA/Koča Sulejmanović
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, navodeći da međunarodna zajednica nema rešenje za kosovskog premijera Aljbina Kurtija, poručio je da Beograd od međunarodne zajednice očekuje stav koji je u interesu dijaloga, odnosno u interesu toga da se da podsticaj dijalogu, a ne “da Kurti stalno izmišlja nove teme i pokazuje Srbima da treba da se isele sa Kosova”.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom inostranih poslova Centralnoafričke Republike Silvi Baipo Temon u Beogradu, kazao da se paralelno odvijaju procesi Kurtijeve opstrukcije dijaloga i pokušaja organa EU da se u pregovarački okvir Srbije, u Poglavlje 35, ubaci odrednica puna implementacija Ohridskog sporazuma.

Navodi da se i danas u Briselu razgovara o pitanjima Kurtijevih jednostranih akcija, ometanja dijaloga, opstrukcije, želje da se proteraju Srbi sa Kosova, a da Kurti sve vreme govori da on ne želi da priča o tome jer je to unutrašnje pitanje Kosova.

– Međunarodna zajednica kaže na to da ne zna kako da ga natera. Ja moram da pitam kakva je to međunarodna zajednica? Pa, čekajte – bombardovaše Srbiju, Irak, Avganistan, ubiše Bin Ladena u Pakistanu i ne znam šta sve još, sada se pripremaju za učešće u vojnoj intervenciji u Ukrajini, a ne mogu da reše pitanje Kurtija. Da li to neko nama vređa inteligenciju? Mi oko toga očekujemo stav koji nije u interesu Srbije, već dijaloga, da se da podsticaj dijalogu, a ne da Kurti stalno izmišlja nove teme i pokazuje Srbima da treba da se isele sa Kosova – poručio je šef srpske diplomatije.

Govoreći o stavu Centralnoafričke Republike prema statusu Kosova, Dačić je ispričao da je bio u poseti u martu 2018. godine kada je razgovarao i sa predsednikom i prethodnikom Baipo Temon.

– Nas je zanimao odnos, stav prema pitanju Kosova. Oni su mi rekli da nemaju o tome papire, podatke i Centralnoafrička Republika je u julu 2019. godine, da ne bismo raspravljali da li jeste ili ne, poslala nama notu u kojoj priznaje teritorijalni integritet Srbije, odnosno povlači svako tumačenje da li postoji ili ne neki papir iz onog vremena o njihovom eventualnom priznanju Kosova – kazao je Dačić.

4 COMMENTS

  1. E moj Ivica Dačiću,ako vi,Sbija čekate da vam zapad
    reši kosovsko pitanje,lično mislim,da ga nećete dočekati
    a komoli rešiti.

  2. НЕ ДА ВРЕЂА ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ
    НЕГО ОНИ СТОЈЕ ИЗА албанских акција
    ПОДРЖАВАЈУ
    ПЛАЋАЈУ
    ИТД
    А СРБИМА ПРОДАЈУ ЛАЖИ

    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here