EPA/Roman Pilipey
Ivica Dačić

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da je važno da budemo svesni situacije u kojoj se nalazimo kada je reč o Kosovu.

– Ja sam na početku vodio pregovore, kasnije Vučić kao predsednik vlade i Republike. Siguran sam da politika koja vodi ova vlast svakako neće izaći izvan postavki koje je skupština 2013. usvojila, a to je da ni u kom slučaju ni formalno, ni neformalno, ne dolazi u obzir priznanje Kosova. Dijalog mora da se nastavi – rekao je Dačić.

On je naveo da bi mnoge zapadne zemlje htele da ukinu prisustvo UN na KiM.

– Kao što ni mi ne možemo nazad, ne mogu ni oni da ukinu Rezoluciju 1244. Naša poslanička grupa, svi zajedno ćemo glasati za usvajanje izveštaja o razgovorima sa privremenim institucijama u Prištini – rekao je Dačić.

Upitan koje su njegove “crvene linije” oko Kosova on odgovara:

– Naša crvena linija je priznanje nezavisnosti KiM, a sve drugo o čemu se vode razgovori je prihvatljivo za nas. Centralno pitanje politike Srbije prema Kosovu je da Srbi budu bezbedni i da ostanu da žive na Kosovu – istakao je bivši premijer Srbije.

Govoreći o “novoj armaturi” pregovora, koji je pominjao Vučić, Dačić je rekao da je više puta govorio da pregovori mogu da uspeju ako se izvrši pritisak na Prištinu.

– Ako je ideja da se umnoži pritisci na Srbiju, a ne na Prištinu, koja je uzrok problema, onda to komplikuje situaciju… Mir može da bude realan samo ako je pravedan. Zašto je bitno da sada imate nacionalni konsenzus oko Kosova: Mislim da bi bio blagorodan – zaključio je Dačić.

3 COMMENTS

  1. По неко од политичара још увек није свестан ситуације у Србији па лупета о ситуацијама на Косову.

  2. Ajde dacic ti bi mgo da vratis Kosovo ti si tamo ziveo ti znas i siptarski ajde nemoj samo da grejes fotelju mrdni malo guzom.

  3. Tu smo dave podsetimo vas srpadzije I skjavelskih horde ubicemo zaklacemo ko se nama preblizava narocito vac skjavelcinskih pijandure

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here