EPA/Koča Sulejmanović
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji sve dok takva odluka ne bude u funkciji očuvanja nacionalnih interesa države.

Dačić je kazao da u ovom trenutku uvođenje sankcija Rusiji nije interes Srbije, jer se, pored ekonomskih, može štetno odraziti i na političku podršku kada je pitanju Kosovo i Metohija.

– Mi Rusiju smatramo za prijateljsku državu, s kojom imamo duboke istorijske, kulturne i sve druge veze. Ne slažemo se s njenom operacijom u Ukrajini, što je sadržano i u stavu naše države pred UN. Ali smatramo i da ne treba da uvodimo ekonomske sankcije, zato što smo jedina država u Evropi koja je iskusila takve mere i dobro znamo da one ne rešavaju političke probleme. Srbija će po tom pitanju slediti isključivo svoj interes, kao i do sada – istakao je Dačić.

Na pitanje koji interes može da ima Srbija, pa da uvede sankcije Rusiji, Dačić je kazao da je pitanje granica do koje se mogu izdržati pritisci Zapada te vrste.

– Kao što je i predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) rekao, mi ćemo procenjivati gde je granica do koje možemo izdržati pritiske te vrste. Granica jeste kada bi to postalo neizdrživo za Srbiju – naglasio je Dačić.

Komentarišući to što u poslednjih godinu i po dana nije otvoren nijedan klaster u pregovorima sa EU, šef diplomatije je rekao da Srbija u svojim reformama ide mnogo brže nego što to pokazuje broj otvorenih i zatvorenih poglavlja.

– Obično se kaže da je samo Srbija kriva što ne napreduje brže. Ali nije tako, ima mnogo, ako ne i većine razloga na strani Evropske unije i njenih političkih prioriteta – kazao je on.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Vučića da se Srbija, kada je reč o kosovskom pitanju, nalazi u poziciji “pacova u uglu”, Dačić je rekao da nije pristojno da tumači predsednikove izjave.

– Ali asocijacija je svima jasna – nemojte nikog da saterate u ugao, moraće da se brani i skočiće vam na glavu. Srbi na KiM su saterani u ugao, Kurti ih je naterao da se brane svom snagom, i u tome imaju svu podršku Srbije. Izašli su iz kosovskih institucija jer ne mogu da budu u njima dok se vrši otvoreno nasilje nad njihovim sunarodnicima – rekao je on.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here