EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Ivica Dačić

“Uključenje Rusije u dijalog Beograda i Prištine je moguće samo ako svi prihvate proširenje formata pregovora. Za sada tog proširenja nema”, kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. O toj temi je, kako ističe, više puta razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ali i sa ruskim zvaničnicima.

Dačić, u intervjuu za Sputnjik, navodi da se i kad je predsednik Rusije Vladimir Putin bio u poseti Beogradu, kao i kad je predsednik Vučić posetio Moskvu pričalo upravo o mogućnosti da ukoliko bi se širio krug zemalja koje bi učestvovale u dijalogu da je i Rusija spremna da se uključi.

– I to nije sporno. Međutim, trenutno je format EU plus Beograd i Priština. Uključivanje SAD i Ričarda Grenela, ili Angele Merkel i Emanuela Makrona je do sada tumačeno kao dodatni podsticaj ili elektrošok za dijalog. Svejedno, ako nekad bude na pomolu neki dogovor i ako bude izvestan sigurno je da će taj dogovor morati da prihvati Savet bezbednosti UN, da donese novu rezoluciju i da se naravno u sve to uključi i pet stalnih članica Saveta bezbednosti jer bez njih teško može da se završi ceo taj posao – navodi Dačić.

Kako komentarišete novi talas priča o razgraničenju i razmeni teritorija o čemu govore i zvaničnici u Prištini, ali i makedonski predsednik Stevo Pendarovski koji tu ideju odbacuje?

— Slažem se sa predsednikom Severne Makedonije da promena granica nije uvek idealno rešenje. Samo je pitanje na koji period misli i da li misli na granice Srbije ili na granice njegove zemlje.  Dosta mi je takvih licemernih izjava gde vam neko uzme kuću i kaže da je sada zatečeno stanje i da nema daljih promena. Princip nepovredivosti granica je narušen kad je priznato Kosovo. O tome je trebalo da razmišljate pre nego što se priznali Kosovo.

Da li na bilo koji način američki izbori mogu da utiču na ubrzanje dijaloga i ko bi za Srbiju bio bolji – Donald Tramp ili Džo Bajden?

– Svakako da je za srpske interese bila bolja Trampova administracija. Možda bi i neka nova Bajdenova administracija imala neki novi pristup koji bi bio bolji od nekadašnjeg. Srbija ne želi da se meša u izbore u SAD, iako se u naše izbore svako meša. Ali mislim da će na ovim izborima dominirati neke druge teme: Covid-19, odnos prema Kini, optužbe na račun Obame i Bajdena, optuživaće se Kina.

A sa aspekta interesa Srbije?

– Srbi u SAD će se bez ikakvog uticaja Srbije opredeljivati i na osnovu procene ko se kako odnosio prema Srbiji u prethodnom periodu. Zato su Srbi naročito u ovom periodu bili više naklonjeni Trampovoj administraciji. Mi smo zahvalni i predsedniku Trampu, i Grenelu što su podstakli neke procese, što prihvataju ideju da treba da dođe do kompromisa koji bi bio u interesu obe strane i što ne smatraju da je to pitanje završeno i da Srbija ne treba samo da prizna nezavisnost Kosova – rekao je Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here