EPA/Andrej Čukić
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da su najave Kosova o apliciranju za status kandidata u EU želja za priznanjem državnosti koja je “uvijena u oblandu o regionalnoj stabilnosti”.

Dačič je, povodom nedavnih najava Prištine da će podneti zahtev za status kandidata u EU sredinom decembra, rekao da “oni stalno pate za nekim reciprocitetom”. Podsetio je da je Srbija međunarodno priznata država, a da se u Evropskoj uniji, čijih pet država članica nije priznalo Kosovo, odluke donose konsenzusom.

Rekao je da se ne zna kada će biti na dnevnom redu Saveta Evrope (SE) takođe najavljena aplikacija Kosova za prijem u članstvo u tu organizaciju. Kazao je i da se odluke SE donose dvotrećinskom većinom, i dodao da je obavestio Island, koji trenutno predsedava Savetom, da se zvanični Beograd protivi toj nameri Prištine.

– Nećemo da zapalimo sedište Saveta Evrope u znak protesta, ali kao odgovorni ljudi borićemo se protiv toga – rekao je on.

Rekao je i da ne veruje da je u interesu članica SE da se, u sadašnjoj situaciji sa Ukrajinom i Rusijom, preglasavanjem izjašnjavaju o nekom pitanju.

4 COMMENTS

  1. Изгледа да је Србима једини спас да се ЕУ распадне…онда нећемо бринути ни о каквим Саветима Европе, већ само о економском развоју у сарадњи и са истоком и са западом…а онда ће нам опет Хрвати, Словенци, Милогорци, Босанци и Македонци причати о југословенству…е па трећи пут неће проћи !

  2. Тако је господине Дачић,

    1244 Резолуција УН
    Је врло јасна
    Косово и Метохија је српска територија ,
    Идемо даље
    Живјела Србија🇷🇸☦️🇷🇸

  3. Gospodine Dacicu, napred u borbu protiv priznanja.KiM je po ustavu i po rezoliciji,istoriji Srpska zemlja i deo SRbije.Nema cekanja odmah treba krenuti u ofanzivu.EU se raspada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here