Dačić o šansi na Samitu: Reč je o gotovo beskamatnim kreditima

0

Fonet/Z. M.
"Reč je o kreditima koji su u rangu gotovo beskamatnih, s najpovoljnijim kamatama na svetu": Hmm…
 

Kako kaže Ivica Dačić, reč je o kreditima koji su "u rangu gotovo beskamatnih, s najpovoljnijim kamatama na svetu, zato su svi zaintresovani za korišćenje takvih kredita". On je za RTS naveo i da je Kina odvojila najmanje 10 milijardi dolara za investicije u 16 zemalja učesnica samita.

Skoro pa džabe? Teško nam je da poverujemo u toliku velikodušnost bilo koga.

15:00 Vučić: Srbija želi veću trgovinsku razmenu s Poljskom: Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u razgovoru s potpredsednikom Vlade Poljske i ministrom odbrane Tomasem Siemoniakom da je Srbija zainteresovana za veću saradnju s Poljskom. Vučić je rekao da bi Srbija želela da ima veću trgovinsku razmenu sa Poljskom, veći broj investitora, češći i bolji politički dijalog, kao i da sa zvaničnom Varšavom podeli iskustva iz procesa reformi.
14:30 Vučić i premijer Estonije o reformama i evrointegracijama: Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas u Beogradu predsedniku vlade Estonije, Taviju Roivasu na podršci njegove zemlje evrointegraciji Srbije i istakao da je Estonija primer posvećenosti reformama kojima je uspešno unapredila ekonomiju. Vučić je obavestio Roivasa o reformama u Srbiji, koje stvaraju povoljne uslove za investicije. Roivas je ocenio reforme u Srbiji kao "impresivne" i ponudio da joj prenese svoja iskustva u vezi sa pridruživanjem EU.
13:10 Vučic i Straujuma: Letonija će pomoći Srbiji na putu ka EU: Predsednica vlade Letonije Laimdota Straujuma izjavila je danas u susretu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da će njena zemlja, koja od 1. januara preuzima predsedavanje EU, učiniti sve kako bi Srbiji pomogla u procesu pridruživanja.
12:50 Antić sa češkim ministrom industrije o Štavlj: Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je u razgovoru sa češkim ministrom industrije i trgovine Janom Mladekom da bi u prvoj polovini marta 2015. trebalo da bude doneta odluka o proširenju proizvodnje u rudniku Štavalj, u čemu bi ucestvovala češka kompanija Alta. U planu je, kako je Antić rekao novinarima, izgradnja nove termoelektrane kod Sjenice i proširenje postojećeg rudnika, a ta investicija bi bila u vrednosti oko 800 miliona evra.
12:10 Nema prepreka za saradnju Slovenije i Srbije: Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je na sastanku sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom da su odnosi Srbije i Slovenije "bolji nego  kada" i da ne postoje prepreke za njihovu saradnju.
11:30 Autoput Temišvar-Beograd prioritet: Premijeri Rumunije i Srbije Viktor Ponta i Aleksandar Vučić razgovarali su danas u Beogradu o zajedničkim projektima i naglasili potrebu većeg angažovanja na realizaciji prioritetnog infrastrukturnog projekta za obe zemlje, auto-puta Temišvar-Beograd.
10:54 Vučić i Bevanda o zajedničkim projektima Srbije i BiH: Premijer Srbije sastao se s predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom, a na sastanku je predloženo formiranje radne grupe koja će se baviti izradom zajedničkih projekata, kao i susret ministara saobraćaja dve zemlje.
10:28 Đukanović i Vučić razgovarali o zajedničkim projektima: Premijeri Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Milo Đukanović razgovarali su u Beogradu o unapređenju  ilateralne i ekonomske saradnje, kao i o infrastrukturnim projektima od značaja za dve zemlje.

10:22 Vučić sa kineskim ministrom transporta o izgradnji pruge: Premijer Srbije razgovarao je s kineskim ministrom transporta Jangom Cuantangom o izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta, kao i o načinu finansiranja tog projekta, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Kako god, Dačić je istakao i da Srbija za razliku od drugih zemalja ima na delu izgrađene projekte u saradnji s Kinom – revitalizacija TE Kolubara, izgradnja dela Ibarske magistrale i most Zemun-Borča.

"Imamo i niz drugih projekata. Od kojih je najvažniji projekat – modernizacija i izgradnja pruge Budimpšta-Beograd. Došli smo do faze gde se mogu potpisati i dokumenti. Sve je spremno za  potpisivanje", kazao je Dačić i naglasio da je Srbija najveći prijatelj Kine u Evropi, a da je EU najveći partner Kine.

Ko NEĆE doći

Srpski šef diplomatije je rekao da hrvatski premijer otkazao učešće na Samitu iz političkih razloga, a da premijer Poljske ime problema s budžatom u svom parlamentu i da je to razlog što neće

prisustvovati sastanku. Dačić je kazao da bugarski premijer ima problema sa satnicom i da će možda doći.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here