Dačić: OEBS – lider u borbi protiv antisemitizma

0

Ivica Dačić: Iz prošlosti moramo izvući lekcije za budućnost kako bismo prevazišli predrasude, iluzije i izbegli greške
 

Na skupu posvećenom desetogodišnjici Berlinske deklaracije o antisemitizmu, Dačić je rekao da antisemitizam danas poprima nove forme i izraze, što je uz druge oblike netolerancije, ozbiljna pretnja demokratiji, opštim civilizacijskim vrednostima i konačno, sveobuhvatnoj bezbednosti u svetu.

 

Dačić je naglasio da najveću ulogu u borbi protiv antisemitizma imaju politički lideri, a da je ključ te borbe – prevencija i to pre svega kroz obrazovanje mladih.

 

Mlade generacije važno je edukovati o strahotama holokausta, jer sa scene polako odlaze generacije koje su ga preživele, rekao je Dačić dodajući da će Srbija kao predsedavajuća OEBS "učiniti sve da OEBS ostane jedan od lidera u borbi protiv antisemitizma i odlučni čuvar sećanja na holokaust".

 

Dačić je istakao da je OEBS "kao međunarodna organizacija koja tretira bezbednost na sveobuhvatan i multidimenzionalan način, veoma pogodan okvir za razvijanje međunarodnih mehanizama za borbu protiv antisemitizma" dodajući da će se Srbija kao naredni predsedavajući, zalagati za jačanje saradnje OEBS sa UN, EU, Savetom Evrope, kao i drugim relevantnim vladinim i nevladinim organizacijama.

 

Podsetivši da ove i naredne godine svet obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata, 70 godina od okončanja Drugog svetskog rata, 70 godina od oslobađanja Aušvica, kao i 40 godina od usvajanja Helsinškog završnog dokumenta Dačić je naglasio da "one obavezuju" i da se "prošlost ne sme zaboraviti".

 

"Iz prošlosti moramo izvući lekcije za budućnost kako bismo prevazišli predrasude, iluzije i izbegli greške, težeći istovremeno većoj stabilnosti, bezbednosti i blagostanju, kako unutar naših društava, tako i u odnosima među državama", rekao je Dačić na Konferenciji povodom 10. godišnjice Berlinske deklaracije o antisemitizmu.

 

Dačić je istakao da su "obaveze i principi fundamentalnog dokumenta OEBS relevatni danas, kao što su bili pre 40 godina kada su usvojeni, upravo da bi osigurali mir, bezbednost i stabilnost na prostoru od Vankuvera do Vladivostoka" i da je sa klonferencije u Berlinu "poslata takva snažna poruka".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here