Tanjug
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se podizanjem nivoa borbene gotovosti Srbija ne sprema da interveniše, već da bude u pripravnosti “za sve scenarije”.

– Mi ćemo svakako zaštititi naš narod, nadamo se da do toga (potrebe za intervencijom vojske) neće doći – rekao je Dačić, koji je i generalni sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost.

Dačić je na RTS-u, komentarišući najnoviju eskalaciju tenzija na severu Kosova u petak, rekao da je to možda “jedna od najopasnijih situacija”.

– Oni udaraju u ono što je osnova opstanka srpskog naroda na severu KiM, a to je lokalna vlast koju moramo da držimo. Nije tu mešovito stanovništvo, pa da kažete da ima tu Albanaca. Trinaest Srba je glasalo na tzv. izborima. Sada imate neke nove odbornike i predsednike opština ili gradonačelnike, a od starta smo govorili da taj potez može ogromne sukobe da izazove i upozoravali smo međunarodnu zajednicu – rekao je Dačić.

On je naveo da je međunarodna zajednica ubeđivala Beograd u suprotno.

– Kada se ovako nešto desi, kažu da nisu mogli ništa drugo, on je lud, on je ekstremista i to je nova realnost koju niko ne popravlja nego kažu ‘idemo dalje'”, rekao je Dačić.

Istakao je da se premijer Kosova Aljbin Kurti stalno bavi stvaranjem kriza, a da je položaj naroda “sve gori i teži”.

– Mi nismo za sukobe, mi smo za mirno rešenje svih pitanja, ali svi moraju da znaju da cela Srbija stoji iza našeg naroda na Kosovu i Metohiji, zato je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić naredio podizanje nivoa borbene gotovosti, ne jer se spremamo da intervenišemo, već da budemo u pripravnosti za sve scenarije – rekao je Dačić.

4 COMMENTS

  1. Pa naravno kad su završili posao,stalno poduzete borbenu gotovost u prazno! Samo maltretirate te vojnike,bruka sta radite od Srbije!!

  2. Podizanje nivoa borbene gotovosti? Zar ope i po ko zna koji put. Da li ce se sa ovim cesto ponovljenim potezom polozaj srpskog naraoda na Kosvu koji je “sve gori i tezi” nakon ovog bitno popraviti? Kazi nam Dacicu da znamo?

  3. Vi ste sramota jedna nevidljiva kao da nije svako znao da samo blefirate lazete i varate taj napaceno narod dole. Sramota me bezkrajno. Pljun

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here