Tanjug
Ivica Dačić

“Srbija će nastaviti sa politikom povlačenja priznanja Kosova, jer veliki broj zemalja koje su to učinile uviđa da je takva odluka bila preuranjena”, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

– Te zemlje imaju slične probleme kao i Srbija, oko svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta i govore o tome da će podržati kompromisno rešenje do koga se dođe, a za to vreme povući će ili suspendovati ranije donete odluke – rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, zemlje koje povlače priznanje Kosova suočene su sa ogromnim pritiscima. Dačić je naveo primer predsednika Naurua, kojeg je dan posle note o povlačenju priznanja pozvao ambasador SAD u Australiji i interesovao se za taj postupak.

– SAD se u celoj ovoj svetskoj krizi bave pitanjem da li Nauru priznaje Kosovo ili ne priznaje. Ali njima je to dozvoljeno, a mi kad zovemo, mi ne smemo, e pa, to neće moći. Ja sam zahvalan predsedniku Vučiću što je dao instrukciju da se radi na povlačenju priznaja, zato što je to od velikog državnog i nacionalnog interesa – rekao je Dačić.

Podsetio je da je do sada 17 zemalja povuklo ili suspendovalo odluku o priznanju Kosova.

– Da bi neko nešto izglasao u UN, mora da ima najmanje 97 glasova, u idealnim uslovima da svi budu prisutni. Srbija mora da se obezbedi da Kosovo to nema. Naša garancija da ta tema neće doći na dnevni red Skupštine jeste Rusija i veto u Savetu bezbednosti UN, ali za svaki slučaj mi moramo da radimo na smanjenju broja zemalja koje priznaju Kosovo i da to padne ispod 97 – podvukao je Dačić.

Trenutna situacija je, navodi Dačić, da 95 zemalja ne priznaje, a 93 priznaje Kosovo, dok su pet zemalja u statusu da nije sigurno da li će glasati “za” ili “protiv”.

On je ukazao i na to da je Beograd vodio dijalog s Prištinom u uslovima kada su, kako kaže, svi radili na tome da takozvano Kosovo sve više zemalja prizna.

– Dok se od nas traži da prestanemo, velike zemlje pozivaju druge zemlje da priznaju Kosovo, a Priština radi na novim zemljama da ih priznaju. Islamska konferencija poziva sve islamske zemlje da priznaju Kosovo, a od nas se traži da mi to prestanemo, pa nismo mi toliko glupi – zaključio je Dačić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here