Tanjug
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova i lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je jutros da je ministar prosvete i njegov partijski drug Branko Ružić kazao da je spreman da podnese ostavku, ako ima njegove individualne odgovornosti za napad u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu. Lider socijalista Dačić ocenio je, da ako bi se to i dogodilo, da neće doprineti rešavanju problema.

– Mislim da je sada potpuno relativno pitanje da li će ministar Ružić podneti ostavku ili neće… To svakako neće doprineti tome da li će se društvo na jedan ozbiljan način posvetiti ovoj vrsti problema, jer se ovo dešava jednom u 10, 20, 30 godina. Ovde je pitanje sada da li će se to ponoviti, da li će to neko da kopira – rekao je Dačić za TV Hepi.

Prema njegovim rečima, u pitanju je problem sa sadržajima koji se mogu pronaći na internetu i društvenim mrežama, kao i problem društva u celini, kojim svi moraju ozbiljno da se bave.

– I šta iako Ružić podnese ostavku? Šta smo rešili? Ja bih razumeo da je reč o propustu koji je individualno vezan za određenog čoveka – kazao je Dačić.

Ivica Dačić, koji je aktuelni koordinator službi bezbednosti i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, kazao je da je u toj školi bio prisutan školski policajac i pripadnik privatnog obezbeđenja kog je angažovala škola, ali da to nije bilo dovoljno.

– Jednostavno, nije moguće u tolikoj meri bezbednosno pokriti sve to da bi se sprečili ovakvi slučajevi – rekao je Dačić.

Naveo je da je potrebno utvrditi činjenično stanje, odnosno šta se desilo u tom konkretnom slučaju, kao i šta treba da se uradi da bi se došlo do društvene vrednosti koja bi odbacivala takvu vrstu ponašanja i demotivisala vršenje takvih krivičnih dela.

– Sada će sigurno doći do preispitivanja određenih zakona – rekao je Dačić.

Prvi potredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da su zvaničnici Evropske unije saoštili da raspuštanje Upravljačkog tima koji je imao zadatak da predstavi prvi nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), nije u duhu dijaloga Beograda i Prištine.

Dodaje da je bitno videti kako će se situacija odvijati na terenu 28. maja, kada Albanci treba da preuzmu četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova nakon izbora koje su Srbi bojkotovali.

– To bi mogla da bude inicijalna kapisla koja bi mogla da podstakne spiralu incidenata. Taj što dođe mora da uđe u srpske prostorije i okači kosovsku zastavu – izjavio je Dačić.

Srpski šef diplomatije upitao je da li je to što je premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti samo rekao da će formirati ZSO dovoljno da bude “nagrađen” time što je Priština dobila viznu liberalizaiciju i što je pokrenut postupak za članstvo u Savetu Evrope.

– On je nagrađen za konstruktivno ponašanje a prošlo je 20 dana i sada opet ispada da nema tog konstruktivnog ponašanja. Nema više gde, ili će Kurti formirati ili neće. Ako neće to dovodi u pitanje implementaciju principa o kojima smo pričali – rekao je Dačić.

On je dodao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće ići na krunisanje kralja Velike Britanije Čarlsa Trećeg najavljeno 6. maja jer je Srbija u danima žalosti.

1 COMMENT

  1. Hoce resice bar da ministri ne glume fikuse nego da rade, ali ne samo on treba cela vlada da se zameni ljudima sa idejom jer ova je nije imala i povladjivala je sundu, neukusu, nemoralu, bezakonju…a i tebi debeljko da vidimo konacno ledja samo menjas funcije al guzica u fotelji uvek. Godonama u nazad imamo svakovna zverstva nad decom, zenama, roditeljima i nista zakonodavac nije promeni da to sankcionise nego mediji sude i zabavljaju a zlocinci se vracaju i ponavljaju. Nema Dacicu promena ako se ljudi ne menjaju ti si dokaz zivi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here