Tanjug
Ivica Dačić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas s predsedavajućim Vojnog komiteta NATO-a vazduhoplovnim maršalom Stjuartom Pičom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Na sastanku, kome je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, istaknuto je da Srbija i NATO dele interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu, kao i opredeljenje za dalje unapređenje partnerske saradnje i izgradnje međusobnog poverenja u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga na najvišem i drugim nivoima, kao i praktičnom saradnjom u brojnim oblastima u okviru programa Partnerstvo za mir. Posebno je istaknuta važnost skorog okončanja procedure usvajanja novog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) između Srbije i NATO-a.

Ivica Dačić je ukazao da Srbija, sprovodeći politiku vojne neutralnosti, nastoji da bude pouzdan i odgovoran partner u očuvanju mira i bezbednosti u regionu, kao osnovnog uslova za napredak regiona u celini.

Tokom razgovora, pozitivno je ocenjeno aktivno učešće Srbije i doprinos u oblastima borbe protiv terorizma, reagovanja u vanrednim situacijama u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, kao i suočavanja sa aktuelnim regionalnim i globalnim bezbednosnim izazovima i pretnjama.

Povodom najvažnijeg političko-bezbednosnog izazova za Srbiju, Kosova i Metohije, on je preneo da je od izuzetne važnosti da se mandat Misije Kfora ostvari u punom obimu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom.

Dačić je posebno ukazao na važnost da Kfor ostvari svoju ulogu glavnog garanta očuvanja mira i bezbednosti u Pokrajini, kao i zaštite srpskog stanovništva i njegovog kulturnog i religijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Istakao je da Srbija ostaje posvećena postizanju kompromisnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, koje bi obezbedilo trajni mir i stabilnost čitavog regiona.

Maršal Pič izrazio je zadovoljstvo dostignutim nivoom partnerske saradnje Srbije i NATO-a, i istakao rešenost i spremnost za njeno dalje unapređenje.

Posebno je naglasio posvećenost NATO-a daljem angažovanju na Kosovu i Metohiji kroz Misiju Kfora, u skladu s mandatom dodeljenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a u cilju obezbeđivanja sigurnog i bezbednog okruženja za sve stanovnike na Kosovu i Metohiji.

Maršal Pič istakao je spremnost za dalje unapređenje dijaloga i saradnje Kfora i vojnih struktura NATO-a s Vojskom Srbije, kaže se u saopštenju MSP-a.

5 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here