Tanjug/AP
Sergej Lavrov i Ivica Dačić

Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da SPS nije predstavnik Rusije u Srbiji i da se otkazana poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu nije mogla tumačiti kao podrška toj stranci.

Planirani govor Lavrova u Skupštini Srbije bio bi izraz poštovanja prema parlamentu, kaže Dačić, a ne “ruska usluga” njemu i SPS-u.

– Govor u Skupštini je deo protokola i zajednički plan Lavrova i Vučića, predsednika Srbije – rekao je Dačić.

Dvodnevna poseta Lavrova Beogradu otkazana je u utorak 27. oktobra. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se Lavrov nalazi u samoizolaciji jer je od koronavirusa obolela osoba sa kojom je bio u kontaktu i da je zbog toga odložio sve posete. Lavrov je 28. i 29. oktobra trebalo da poseti Sarajevo i Beograd.

Dačić je objasnio da je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko prvi strani zvaničnik sa kojim se sastao po svom izboru na novu funkciju jer mu se Bocan-Harčenko “prvi obratio” i “tražio da dođe” da mu preda čestitku Lavrova i najavi njegovu posetu Skupštini”. Dodao je da se posle izbora za predsednika Skupštine prvo čuo sa turskim ministrom spoljnih poslova.

Bocan-Harčenko ga, kako tvrdi Dačić, nije pitao da li to što on više nije šef diplomatije i što funkcioner SPS-a Aleksandar Antić više nije ministar energetike, znači da se Srbija udaljava od Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here