EPA/Koca Sulejmanović
Ivica Dačić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sve dobro odmerio i na jasan način, istorijski važan, pokazao šta se dešava na Kosovu i ko je krivac i kreator svega, ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je primetio da čak i albanski analitičari sa Kosova ukazuju da je Kurtijeva politika stalnog izazivanja incidenata dovela do toga da se Kosovo kao tema nađe u Savetu bezbednosti UN i to u nekoj vrsti konflikta sa stavovima onih koji podržavaju njihovu nezavisnost.

On je za TV Tanjug rekao da je Vučić ukazao da se na Kosovu stvaraju sistematski uslovi da nestane jedna etnička grupa, jedan narod i pobrojao šta je sve urađeno protiv Srba, iz čega se vidi da to ima elemente genocida.

– To je omiljena reč koju koristi Aljbin Kurti kada govori o Srbiji…. Srba ima manje na Kosovu, a Albanaca, i pored tvrdnji o genocidu, ima više nego pre navodnog genocida… Pa, ko je onda nad kim vršio genocid – upitao je Dačić i podsetio da je u Prištini 1991. godine živelo 40.000 Srba, a da ih je sad tek nekoliko stotina.

Dačić je ukazao i da je etničko čišćenje Srba dobilo na zamahu zbog svih poteza Prištine, koja želi da pokaže da za Srbe nema perspektive da ostanu da žive na Kosovu.

Kada je reč o samoj sednici Saveta bezbednosti, Dačić je rekao da je veliki uspeh što je ona uopšte i održana, jer i pored nastojanja Srbije da temu Kosova stalno drži u fokusu Ujedinjenih nacija, mnoge zemlje na zapadu žele da se o tome što manje govori.

Pojasnio je da ovog puta nije ni održano glasanje u Savetu bezbednosti o tome da li će sednica biti sazvana na zahtev Srbije, već je to Gvajana, učinila sama, na šta kao predsedavajuća ima pravo.

– Kada stigne zahtev, 15 članica SB UN, naročito pet stalnih, procenjuju da li im odgovara da to bude na dnevnom redu. Tada nema veta, potrebno je devet da nešto ’izgurate’…Razgovarao sam sa brojnim ministrima spoljnih poslova zemalja članica Saveta, a ministar Gvajane mi je rekao da će naložiti svojoj Misiji da bez glasanja zakaže otvorenu sednicu. Zato se zahvaljujem Gvajani, jer da nije bilo te zemlje, pitanje da li bi bilo sednice i da li bi bila otvorena. Dobili smo novog prijatelja – rekao je Dačić.

Dodao je da ga je prijatno iznenadio govor šefice Unmika koja je pobrojala važne stvari.

Na konstataciju da su sve članice ocenile da odluka o dinaru ne doprinosi stabilnosti i zatražile njeno odlaganje, Dačić je rekao da niko ne beži od toga da se nalaze održiva rešenja, i da se Beograd godinama trudi da bude konstruktivan, ali da je problem u jednostranim aktima Prištine.

– Slušao sam sve govornike i tačno je da su svi izrazili zahtev da se odluka još jednom razmotri, da se odloži, dok se mi zalažemo da se o tome ni ne razmišlja, ali čak i u Prištini da je Kurti uspeo da ujedini zapad protiv sebe, jer mu na sednici Saveta bezbednosti zameraju i saveznici, što nije do sada bio slučaj – rekao je Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here