EPA/Andrej Čukić
Ivica Dačić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Rimu da je Srbija zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN predala zbog opšte situacije na KiM, terora nad Srbima, pokušaja ukidanja dinara i svega onoga što predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i svih drugih međunarodnih dokumenata koje se odnose na KiM.

– Šef stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović predao je zahtev za održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti. Zahtev za hitnu sednicu je predat predsedavajućem, to je Gvajana. Taj zahtev se može usvojiti i bez glasanja, znači bez primedbi, ali ako neko zatraži, može i da se glasa o svemu tome, zato što je to praksa koja je uvedena u poslednjim godinama. Mi računamo na situaciju takvu da bi sve zemlje trebalo same od sebe prihvatiti održavanje ove sednice – rekao je Dačić nakon ministarskg sastanka o Zapadnom Balkanu u Rimu.

Dačić je dodao da je u obrazloženju zahteva za hitnu sednicu stoji cela hronologija i opis trenutne situacije na KiM.

– Mi ćemo veoma brzo imati odgovore na sva ova pitanja. Ambasador Gvajane će sigurno sazvati sastanak gde će se ovo pitanje razmotriti. Ja sam razgovarao sa svojim kolegama i pričao sa predsednikom jutros. Deo koji je sada na redu, jeste deo onoga čime se bavi Ministarstvo spoljnih poslova. Kancelarija za KiM i pregovarački tim koji vodi predsednik je pripremio sve ostalo, sa čim idemo na sednicu – rekao je Dačić.

1 COMMENT

  1. Коначно
    Да вам је јасно
    Да преговори немају будућност ,
    Преговарати без Русије у преговарачком процесу је пропаст за Србе.

    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here