Dačić zahvalio za ograničenje azila

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio se ministru za Bundesrat, Evropu i međunarodne poslove nemačke savezne pokrajine Baden Virtemberg Peterom Fridrihom na podršci poslanika te oblasti u Bundesratu pri glasanju o Zakonu o azilu.
Tim zakonom uklonjena je opasnost ukidanja bezviznog režima. Naime, Srbija se stavlja na listu sigurnih zemalja, što sprečava odobravanje zahteva za azil u Nemačkoj. Takva odluka Bundesrata znači da su zahtevi za azil građana Srbije u principu neosnovani, ali ostavlja prostor da se pojedinačni zahtevi odobre.
Takođe, takvom merom skraćuje se i postupak za povratak azilanata u zemlje čiji su državljani, a pored Srbije, status zemlje sigurnog porekla dobile su Makedonija i Bosna i Hercegovina.
Fridrih je pozvao Dačića da poseti pokrajinu Baden Virtemberg i učestvuje na ekonomskim forumima koji će biti organizovani naredne godine u ovoj nemačkoj pokrajini. Nemačka savezna pokrajina Baden-Virtemberg jedna je od četiri najrazvijenije evropske regije u kojoj živi oko 70.000 ljudi poreklom iz Srbije.
Ministar privrede Željko Sertić predsedavao je Plenarnom sednicom kojom je otvoreno Treće zasedanje Zajedničke komisije
Srbija – Baden – Virtemberg.
– Srbija očekuje bude značajnije prisutna na investicionoj mapi, a ključni faktori koji mogu da opredele dolazak stranih investitora u Srbiju su niski troškovi rada, blizina evropskih tržišta i prednosti u pogledu korišćenja bescarinskog izvoza – rekao je ministar.
On je podsetio da je saradnja s Baden-Virtembergom ekonomski posebno značajna za Srbiju jer na domaćem tržištu
veoma uspešno posluju vodeće kompanije iz te pokrajine: Dajmler, Boš, Virt, Hugo Bos, DM, Dunkermotoren i Grupa Norma.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here