N. Jović
Zajednički nastup Ansambla “Ravna Gora“ i KUD Karađorđe

Još samo tri dana ostala su do početka jubilarnog, 35. Srpskog folklornog festivala u Bonirigu. U klubu zuji kao u košnici dok se obavljaju poslednje pripreme za doček mnogobrojnih gostiju iz cele Australije, koji će i ove godine uveličati najveću manifestaciju srpske zajednice na Petom kontinentu.

Zvanična dešavanja na festivalu počinju već u petak uveče, kada će biti održano gala veče u glavnoj sali, a u bašti Srpskog centra – tradicionalno Četničko veče.

Subota će obilovati bogatim sadržajima, ali će biti samo zagrevanje za krunu celog događaja koja nas očekuje u nedelju.

Ansambli i folklorna društva sa celog kontinenta, od Sidneja i Melburna, preko Brizbejna i Vulongonga, pa sve Kanbere i Perta – predstaviće se publici u raskošnim narodnim nošnjama iz svih srpskih zemalja, uz koreografije pripremljene specijalno za ovu priliku.

Program folklornog programa do tančina je isplanirao tim koji vodi brigu o umetničkom sektoru Srpskog centra u Bonirigu, na čelu sa koordinatorom Tanjom Zupković.

– Spremno, kao i uvek, dočekujemo festival. Radujemo se dolasku naših dragih prijatelja iz svih delova Australije i potrudićemo se da se i ovaj put u Bonirigu osećaju kao kod svoje kuće – kaže Tanja.

U odnosu na prošlu godinu došlo je do izvesnih promena u sastavu učesnika festivala. Dolazak su morali da otkažu članovi Oplenca iz Adelajda, koji narednog meseca putuju u Brizbejn, na Srpski festival u ovom gradu. Ali, publika će imati priliku da po prvi put u Bonirigu vidi dve grupe iz Melburna i Perta.

– Zadovoljstvo mi je da najavim da će prvi put na festivalu nastupiti ansambl „Ravanica“ iz Crkveno-školske opštine Sveti kralj Dečanski u Melburnu, kao i Ansambl „Dukat“ iz Perta, koji iako je jedan od najmlađih u zajednici, već je postao veoma uspešan i cenjen, kako u Zapadnoj Australiji, tako i ovde u Sidneju. Ukupno gledano, imaćemo nešto manje učesnika nego prošle godine, u smislu folklornih društava, ali će broj grupa koje će igrati biti povećan. U nedelju će na sceni biti ukupno 46 tačaka i publika će imati šta da vidi – rekla je Tanja Zupković.

Kako smo saznali od organizatora, ove godine se veliki broj društava prijavio sa raznim igrama i običajima iz Centralne Srbije, naročito iz Šumadije. Za razliku od prošle godine, kada su dominirala kola i igre sa juga.

Kako i priliči, Srpski folklorni festival u Bonirigu otvoriće i zatvoriće – domaćini.

– Zvanični program folklornog festivala počeće u nedelju u podne. Festival će zdravicom otvoriti naš mali član Sergej Lukinović. Zatim će nastupiti „Opančići“, najmlađa folklorna grupa Srpskog centra u Bonirigu, a na kraju dana program će zatvoriti naš prvi ansambl „Ravna Gora“ – najavljuje koordinator folklora i kulturno-umetničkog programa u SC Bonirig.

Tanja se nedavno vratila iz Srbije, gde je bila vođa puta ansambla „Ravna Gora“ na otadžbinskoj turneji.

– Nastupi po Srbiji i Republici Srpskoj su iskustvo koje nema cenu. Koliko smo stasali i sazreli, publika će moći da se uveri u nedelju. Svi u izvođačkom ansamblu su puni energije i s nestrpljenjem čekaju da se ponovo predstave ovdašnjoj publici, da zaigraju pred familijom i prijateljima. Sigurna sam da će svi uživati, kako u našim, tako i u koreografijama drugih grupa – kaže Tanja Zupković.

Šatl autobusi sa dve lokacije

Važno obaveštenje za sve posetioce stiglo je iz Srpskog centra Bonirig. Ove godine neće biti parking mesta za automobile unutar kluba, zbog čega je organizovan prevoz sa dve lokacije.

Naime, posetiocima festivala u nedelju će biti omogućen parking na Šougraundsu u Ferfildu, kao i u klubu Markoni. Sa ove dve lokacije saobraćaće šatl autobusi, koji će prevoziti do Boniriga i nazad.

Ohrabrujemo sve da koriste šatls uslugu, uber ili da se prošetaju do kluba, jer će u oblasti Boniriga na ulicama biti angažovano više policije koja će kažnjavati svako nepropisno parkiranje. Proširimo duh naše srpske gostoljubive zajednice i poštujmo naše komšije“, objavljeno je na zvaničnoj stranici festivala.

Nikad vrednija premija

Organizatori festivala su se i ove godine pobrinuli za bogatu nagradnu lutriju. Glavna premija je automobil Kia Seltos 1.6 Turbo, koji je obezbedio jedan od sponzora festivala – „Piter Voren Kia“. Za automobil vredan 42.500 dolara i ostale vredne nagrade, lutrijski brojevi se mogu kupiti na internet adresi www.bit.ly/3Xv5DIM ili lično na recepciji Kluba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here