Daj Bože da se nikada ne pomire

0

Ratko Dmitrović

Ali, nije ovo međusobno vređanje srpske političke elite povod za redove koje čitate. Nešto drugo hoću da kažem.

Kamoli sreće za Srbiju da aktuelne svađe naprave trajan jaz, provaliju između Ilića i Dinkića, Tome i Mlađe, Velje i Tadića… pa da nikada više politički ne sarađuju, odnosno, da ne uđu u koaliciju. Bio bi to prvi korak ka izlasku Srbije iz krize. Zvuči vam nelogično? Naprotiv.

Koalicije su propast za Srbiju.

 

Neprincipijelne koalicije, savezi iz čisto partijskih i ličnih interesa i koristi.
Velimir Ilić ovih dana tvrdi da je Mlađan Dinkić najveće zlo za Srbiju, da Dinkić još od oktobra 2000. kada su "demokratske snage" osvojile vlast u Srbiji, stalno kontroliše tokove novca u toj državi i radi šta mu je volja.

 

To je, verovatno, tačno, ali Velja Ilić nikome ne odgovara na pitanje zbog čega je sedeo u Vladi Srbije zajedno sa istim tim Dinkićem. U onoj vladi čiji je predsednik bio Vojislav Koštunica.

Zašto tada (Velja) nije rekao da sa Dinkićem ne može i neće u istu vladu? Zato što u tom slučaju ne bi bio ministar za kapitalne investicije i sedeo bi u Čačku moleći boga da mu telefon zazvoni.

Čast i moral su kategorije koje u srpskoj politici odavno nemaju nikakvo značenje niti se ko na to makar i formalno poziva.

Tomislav Nikolić se odvojio od Srpske radikalne stranke i tek treba da pokaže koliko je njegov minuli rad bio posledica ličnog ubeđenja i verovanja a koliko ispunjavanje hirova i bolesnih zamisli njegovog tadašnjeg predsednika Vojislava Šešelja. Veliki su ispiti pred Nikolićem. On mora da pokaže da li se i koliko odmakao od Šešeljeve političke filozofije sabijene u rečenici: " Ko vam je kriv što mi verujete, ja u predizbornim kampanjama mogu da pričam šta mi padne na pamet".

Šešelj je napisao nekoliko knjiga o "najvećem izdajniku u istoriji srpskog naroda-Slobodanu Miloševiću", jedna se zove: "Branković je ustao iz groba, sad se zove Milošević Sloba", a onda je 1997. napravio Vladu Srbije zajedno sa Miloševićem i JUL-om njegove žene Mire koju je, isti taj Šešelj, prethodno nazivao "crvena veštica".

Takva politika- pričam šta hoću a radim šta hoću-dovela je Srbiju u sadašnju situaciju. Ko god se u Srbiji dočepa vlasti taj radi suprotno od onoga što je govorio, obećavao. To je pravilo koje nema izuzetka.

Daj bože da se sadašnje svađe u Skupštini Srbije okončaju večitim neslaganjem između Velje, Mlađe, Nikolića, Tadića…i da nikada više srpska politička scena ne bude vašar na kojem se, umesto svinja, krava i konja prodaju imena, obrazi i biografije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here