EPA
Protesti protiv obaveznih vakcinacija protiv Covid-19 u Melbournu

Skoro 18 meseci sprovođenja strogih državnih mera uvedenih zbog kovida, počeli su da ostavljaju trag i na pripadnicima policije.

Nedavno je Kristl Mičel, viša oficirka Policije Viktorije, podnela ostavku posle 16 godina službe, javno izrazivši stav da većina njenih kolega ne veruje u mere koje propisuju zvaničnici i da takođe ne žele da sprovode stroge državne naredbe u vezi sa kovidom.

Danas se Mičel, nekadašnji vršilac dužnosti starijeg narednika policije, zbog svojih izjave i poteza suočava s istragom koju vodi Komanda viktorijskih policijskih standarda.

– Odlučila sam da dam otkaz jer ne mogu da podnesem duševni bol zbog načina na koji se koristi organizacija u kojoj volim da radim, kao i štetu koja se nanosi ugledu policije Viktorije i samoj zajednici – rekla je Mičel, gostujući prošle nedelje u emisiji nezavisne produkcije “The Discernible Interviews”.

Mičel je rekla da Policija Viktorija više nije nezavisna od Endrjuzove vlade, te da su je zahtevi upućeni policiji da sprovodi oštre, nove smernice, veoma uznemirili.

– Dugo sam razmišljala i u meni se vodila bitka morala i integriteta, o tome šta želim da radim, te kako vidim da se moja organizacija koristi tokom pandemije. To me jako uznemirilo. Ali, to su u obavezi da sprovode svi moji prijatelji, policajci koji rade na prvoj liniji i koji svakodnevno pate zbog sprovođenja smernica glavnog zdravstvenog službenika, u koje većina njih ne veruje i ne želi da ih sprovodi – rekla je ona.

Narednik Mičel je očekivala da će se nakon njenog obraćanja javnosti govoriti o njenoj smeni, pa je odlučila da pre toga podnese ostavku.

Ona je rekla da je odgovor Policije Viktorije na proteste protiv vakcinacije i zaključavanja u Melburnu bio posebno štetan.

Policija se ogradila

Policija se ogradila od njenih komentara u saopštenju objavljenom dan nakon TV-gostovanja Mičelove, rekavši da komentari u intervjuu ni na koji način ne odražavaju stavove Policije Viktorije.

U saopštenju policije se još kaže:

“U proteklih 18 meseci naši članovi su neumorno radili na sprovođenju smernica glavnog zdravstvenog zvaničnika usmerenih na usporavanje širenja virusa korona, kako bi svi građani Viktorije bili zdravi, kako bi se njihovi životi spasili. Uputstva glavnog zdravstvenog službenika se zasnivaju na zdravstvenim savetima i postavlja ih viktorijanska vlada. Policija Viktorije ne može da bira koje zakone sprovodi”.

Protiv obavezne vakcinacije

Međutim, narednik Mičel je rekla da se grupa od najmanje 200 policajaca protivi obaveznoj vakcinaciji koji je Endrjuzova vlada nametnula svim službenicima organa javnog reda.

I na ovo je Viktorijanska policija odgovorila tvrdnjom da je “od vitalnog značaja da se zaposleni u policiji vakcinišu u skladu sa nedavnom odlukom vlade”.

“Vakcinacija osigurava da njihove kolege i zajednica nisu u opasnosti od širenja virusa od strane policije. I dok zaposleni pojedinačno imaju neosporna ljudska prava, ona ne mogu biti protivna interesima zajednice tokom ove vanredne situacije po javno zdravlje”, stoji u saopštenju policije.

Nespremni za demonstracije

Zanimljivo je da se ceo slučaj dešava nakon što je revizija policijskog odgovora na nasilne proteste u Melburnu prošlog meseca, otkrila taktičke nedostatke i izrazila zabrinutost zbog neadekvatne obuke pripadnika policije.

Deset policajaca je povređeno 18. septembra, kada su protesti u naselju Kju u Melburnu postali nasilni.

Reviziju je sprovelo Policijsko udruženje i preporučilo je hitne promene načina na koji policijske snage treba da se suprotstave demonstracijama u budućnosti.

Tokom revizije je rečeno da su se pripadnici snaga javnog reda osetili iznevereno od strane Policije Viktorije, jer ih nije adekvatno zaštitila. Naime, najmanje 1.000 pripadnika policije je izrazilo ljutnju zbog incidenta i reklo da su bili loše opremljeni da bi mogli da se nose sa nasilnim demonstrantima.

Policajci u suzama

Zamenik lidera Liberalne strane Viktorije Dejvid Sautvik je rekao da su pripadnici policije posetili njegovu kancelariju “u suzama zbog toga što moraju da poštuju stroge propise uvedene zbog zaštite javnog zdravlja”.

– Niko od njih se nije prijavio za ovo. To je težak posao i ja saose

am sa policajcima na prvoj liniji. Endrjuzova vlada ih je primorala da primene neka od najtežih pravila koja smo videli – istakao je Sautvik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here