Dalaj-lama doputovao u Maribor

0

Dalaj-lama (74) će se sastati sa gradonačelnikom Maribora Francom Kanglerom, a tokom trodnevne posete nisu predviđeni susreti sa visokim slovenačkim zvaničicima.

Tibetanskog duhovnog vođu pozdravila je grupa od oko 200 ljudi, koji su se okupili ispred hotela, gde će dalaj-lama da odsedne.

Među okupljenima bilo je i nekoliko tibetanaca koji su napustili Tibet i dobili azil u Austriji, prenela je slovenačka agencija STA.

Centralni događaj tokom boravka u Mariboru biće dalaj-lamin govor mladima pod nazivom "Etika za novi milenijum".

Dalaj-lama, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989. godine, doputovao je u drugi po veličini slovenački grad na poziv mariborske opštine, mariborskog Univerziteta, Prve gimnazije i dva lokalna udruženja.

On je prvi put boravio u Sloveniji u julu 2002. godine na poziv ljubljanskog univerziteta. Tada je održao dva predavanja i nezvanično se sastao sa nekim slovenačkim političarima, zbog čega je protestovala ambasada Kine u Ljubljani.

I druga poseta dalaj-lame Sloveniji izazvala je proteste kineske ambasade, ali je gradonačelnik Kangler istakao da poseta tibetanskog duhovnog vođe nije politička.
Kangler je naveo da će dalaj-lamu pozdraviti i primiti kao čoveka, a ne kao političara.

Slovenačka agencija navodi da nije poznato da li će neko od vladinih zvaničnika primiti dalaj-lamu, sa kojim će se, kako se očekuje, sastati dvojica opozicionih lidera, među kojima Janez Janša, kao i slovenački član evropskog parlamenta Ivo Vajgl.Inicijatorka posete, profesorka Eva Škobalj, rekla je da tibetanski duhovni vođa dolazi u Sloveniju da bi mladima približio nove vrednosti i podstakao ih da svet učine boljim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here