EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Od kada se pojavio, ljudi ne prestaju da pričaju o novom Netfliksovom hitu, hvaljenoj mini-seriji “Damin gambit” (The Queen’s Gambit). Upravo zato ni najmanje ne iznenađuje Netfliksova objava da je “šahovsko čudo” najpopularnija mini-serija ikad na toj platformi.

Serija je emitovana u svim državama, uključujući Rusiju, Hong Kong, Francusku, Tajvan i Australiju, a na listi najgledanijih završila je u čak 92 zemlje (na prvom je mestu u 63).

U isto vreme, mnogi ovim brojkama pristupaju s rezervom jer Netfliks ih je sam objavio, a ne postoji način da se njihove statistike nezavisno provere.

Velika gledanost nije jedini rezultat popularnosti. Google pokazuje da je potražnja za “kako igrati šah” porasla za 250 odsto, a roman prema kojoj je serija nastala našao se na listi bestselera 37 godina nakon izlaska.

Inače, serija je snimljena po romanu Valtera Trevisa, i pripoveda priču o vrtoglavom usponu “čuda od deteta”, šahitskinje Elizabet Harmon, u sam vrh ove igre “rezervisane”, pre svega, za muškarce.

Anja Tejlor Džoj, glumica koja tumači lik Bet Harmon, dobila je mnoge pozitivne kritike zbog načina na koji je odglumila u ovoj seriji, a možda je još važnije što su se među impresioniranima našli šahisti iz stvarnog života.

Lik Bet Harmon, inače, delimično je inspirisan Bobijem Fišerom, američkim čudom od deteta koji je postao svetski prvak 1972. godine u “meču veka” sa sovjetskim šahistom Borisom Spaskim održanim usred Hladnog rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here