Dan Beogradskog dramskog pozorišta

0

Mileni Pavlović Čučilović, Goranu Markoviću i Marku Živiću priznanja je uručila predsednica Upravnog odbora BDP-a Đurđija Cvetić, u prisustvu kolega i prijatelja kuće, kao i ministra kulture Srbije Nebojše Bradića.

"Falsifikator"

Gran pri "Tatjana Lukjanova" pripao je rediteljki i glumici Mileni Pavlović-Čučilović za režiju praizvedbe drame Igora Marojevića "Bar sam svoj čovek", kao i za ulogu Roze u predstavi "Mobilni" Sergija Belbela u režiji Katarine Vražalić i za uspešnu alternaciju za ulogu gospođe Meningem u "Plinskoj svetlosti" Patrika Hamiltona u režiji Milice Kralj.
 

Nagradu za umetnički doprinos u predstavama na sceni BDP-a Goran Marković dobio je za predstavu "Falsifikator" koju je režirao po svom tekstu, a Živić za ulogu Alana Feliksa u predstavi "Sviraj to ponovo, Sem" Vudija Alena, u režiji Marka Manojlovića.

Drama: "Bar sam svoj čovek"

U obrazloženju je istaknuto da je Marković u nagrađenoj predstavi "raskrinkao nostalgičnu sliku eks-jugoslovenske idile, ali i pomogao svojim umetničkim integritetom produbjivanju međunarodnih veza i saradnje sa evropskim pozorišnim krugovima".

 

Zahvaljujući se na priznanju Marković je rekao da ono pripada celom glumačkom ansamblu i saradničkoj ekipi, a posebno Tihomiru Staniću koji igra naslovnu ulogu.
Marković je podsetio da je "Falsifikatora" pisao po nekoj vrsti narudžbine, za projekat Gete instituta povodom 20 godina od pada Berlinskog zida.
 

"Pomislilo bi se da je narudžbina prepreka za slobodu stvaranja, ali se ispostavilo da ograničenja mogu da budu i odličan putokaz", rekao je Marković, a za temu komada dodao je da "vreme falsifikatora tek dolazi".
 

Nagradu za glumca Marka Živića prati obrazloženje da mu je "njegov izuzetan dar, koji nije ograničen žanrovskim sredstvima omogućio da lik, toliko prepoznatljiv u tumačenju autora – Vudija Alena, ostvari dajući mu sopstveni pečat".

Marko Živić u predstavi "Sviraj to ponovo, Sem"

Živić, koji oko deset godina igra u BDP-u, izjavio je da to pozorište oseća kao svoju kuću. "To je mesto gde se glumci dobro osećaju, a istovremeno je jedna od važnih institucija kulture u našoj zemlji", istakao je glumac.
 

Direktorka BDP-a Maša Mihailović uručila je i priznanja za radni doprinos u 2009. godini, koja su dobili šaptač Zorica Popov, inspicijent Dejan Popović, dekorateri Darko Inđić i Milan Kuzmanović, krojač ženskih kostima Natalija Milovanović i organizator Marija Batinica.
 

U 2009. godini više od 100.000 gledalaca
 

Direktorka je ocenila da je 2009. za BDP bila veoma uspešna godina, sa sedam premijera, više od 400 izvedenih predstava i više od 100.000 gledalaca.

 

"Prethodnu godinu obeležilo je uspostavljanje veza sa evropskom teatarskom zajednicom, međunarodna saradnja i uključivanje u regionalne pozorišne tokove, uz brojna gostovanja u zemlji i inostranstvu", istakla je ona.
 

"Istovremeno, BDP je nastavio, u skladu sa postulatima svoje repertoarske politike, da otkriva nove dramske tokove, podseća na vrednosti savremenog pozorišta, ali i pokreće neugodna, često tabu pitanja i teme", dodala je Mihailovićeva.
BDP je osnovan 1947. godine, pod imenom Gradsko pozorište, a prva predstava –

 

"Mladost otaca" Borisa Gorbatova u režiji Petra S. Petrovića, odigrana je na današnji dan 1948. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here