pixabay.com
Bela kuća

Američka ambasada saopštila je da se na današnji dan pre 104 godine nad Belom kućom vijorila srpska zastava.

“Zahvaljujući jednom od vas, na današnji dan 1918. godine, zastava Srbije vijorila se iznad Bele kuće. Bio je to samo jedan od gestova koji su odražavali solidarnost Amerikanaca sa srpskim narodom koji je užasno propatio za vreme Prvog svetskog rata”, navodi ambasada SAD na Tviteru.

Na Tviteru je postavljen link koji vodi na stranicu ambasade, na kojoj piše da su SAD zvanično slavile 28. jul 1918. godine kao “Dan Srbije”.

“Državni sekretar Robert Lansing je 27. jula pozvao svakog Amerikanca da se dođe u nedelju, 28. jula, u crkvu i izrazi solidarnost prema srpskom narodu i njihovu potlačenu braću u drugim zemljama, da prizovu blagoslov svemogućeg Boga za njih i uzrok za koji se bore”, navodi se u tekstu.

Dodaje se i da zahvaljujući tadašnjem srpskom abasadoru u SAD i članku objavljenom u “Detroit njuzu” danas se zna da se nad Belom kućom tog dana prvi put vijorila srpska zastava.

“Osim američke i srpske zastave, samo se još jedna vijorila iznad Bele kuće. To je bila francuska zastava, na 131. godišnjicu pada Bastilje, 14. jula 1920. godine”, ističe se.

2 COMMENTS

  1. Svakako pokusavaju da isprave krivu Drinu, ali bez uspeha. I najludji, jednom pocne da misli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here