pixabay.com

Rusija danas obeležava Dan kosmonautike – sećanje na dan kada je sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin prvi poleteo u svemir, čime je započela era osvajanja kosmosa. Ruski kosmonauti čestitali su praznik sa Međunarodne svemirske stanice putem videa, dok su sve ceremonije u čast praznika odgođene za jesen zbog virusa korona.

Ruski članovi ekspedicije MKS-62, koji se nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici – Oleg Skripočka, Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner snimili su video, putem koga su čestitali Dan kosmonautike. Video je objavljen na sajtu ruske svemirske agencije „Roskosmos“.

Skripočka je podsetio da je sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin bio prvi čovek koji je poleteo u svemir pre tačno 59 godina.

– Naša država, koja je pobedila u teškom i iscrpljujućem ratu, pokazala je celom svetu svoj naučni i tehnološki potencijal, a naši naučnici umeće da izvršavaju najsloženije zadatke u najkraćim rokovima – dodao je Ivanišin.

Vagner je istakao da će za stanovnike naše planete Jurij Gagarin uvek biti prvi, a njegovo lice je prepoznatljivo širom sveta.

– Njegov osmeh će inspirisati nove generacije kosmonauta i astronauta. Srećan Dan kosmonautike! Želimo vam nove uspehe, pobede i dobro, praznično raspoloženje – čestitao je Vagner.

Proslava praznika odgođena za jesen

Zbog pandemije virusa korona, svi glavni praznični događaji odgođeni su za jesen. Kako mediji prenose, svečane ceremonije održaće se na godišnjicu lansiranja prvog veštačkog Zemljinog satelita, 4. oktobra.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin stupio u kontakt sa ruskim kosmonautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici i čestitao im praznik. On je istakao da je osvajanje svemira uvek bilo i ostalo simbol napretka i razvoja čovečanstva.

Sto osam minuta, koji su zauvek promenili svet

Predsednik Državne Dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je 108 minuta leta oko Zemlje, koji je izveo prvi kosmonaut Jurij Gagarin, zauvek promenilo svet.

– Sto osam minuta leta oko Zemlje, koji je izveo prvi kosmonaut Jurij Gagarin, zauvek su promenili svet. U istoriji čovečanstva počela je era osvajanja kosmosa. Tu eru su započeli istaknuti naučnici, konstruktori, inženjeri i radnici. Odvažnim tehnološkim rešenjima i predanim radom oni su obezbedili liderstvo Rusije u osvajanju kosmosa – rekao je Volodin.

Jurij Gagarin je prvi put u istoriji čovečanstva poleteo u svemir 12. aprila 1961. godine. Gagarin je u svemirskom brodu „Vostok“ obleteo Zemljinu kuglu za jedan sat i 48 minuta.

Krajem aprila, sovjetski kosmonaut je krenuo na dvogodišnje putovanje po raznim državama, odnosno na „Misiju mira“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here