Protekle srede, 18. januara, navršilo se punih 20 godina od najvećeg požara koji je zahvatio Kanberu.

Glavni grad Australije se u januaru 2003. suočio sa nezapamćenom vatrenom stihijom, koja je odnela četiri ljudska života i progutala čak 470 kuća u naseljima na zapadu i jugu prestonice. Takođe, bolnice su bile prepune, pošto je povređeno na stotine stanovnika.

Tog vrelog leta šumski požari u obližnjem Nacionalnom parku Namadži, zapadno od Kanbere, počeli su 8. januara. Iz dana u dan vatra je gutala sve više hektara borovine i raznog drugog drveća, rastinja i suve trave.

Iako se u početku činilo da nema velike razlike u odnosu na neke ranije šumske požare, situacija se te subote, 18. januara 2003. pretvorila u ekstremnu opasnost po živote ljude.
Takvom razvoju situacije doprineli su vremenski uslovi, pošto je sve jači vetar raznosio varnice na sve strane i širio požar i jugozapadno i južno od grada.

U sumrak, panika je počela da se širi među ljudima, pošto se stvorio pravi vatreni zid dužine 30 kilometara koji se kretao prema predgrađima na zapadu i počeo da guta na stotine kuće.
Sa stihijom se borilo više od 20 vatrogasnih vozila, kao i avioni za gašenje požara, ali su u jednom trenutku zarad sopstvenme bezbednosti i vatrogasci morali da se povuku pred razbesnelom vatrom.

Ujutro se prestonica probudila u zastrašujućoj tišini i dimu, a svuda se osećao miris paljevine.
Požar koji je pogodio oko 70 odsto površine Teritorije glavnog grada Australije uništio je i opservatoriju na brdu Maunt Stromlo, nedaleko od grada.

Ostale su zabeležene reči tadašnjeg šefa ministara u Vladi ACT Džona Stanhoupa, koji je pokušao da opiše razmere užasa koji je zadesio Kanberu:

„Ovo je verovatno jedna od najstrašnijih prirodnih katastrofa koje je Australija ikada pretrpela.“

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here