MN Press

Na današnji dan, pre 30 godina, košarkaški klub Partizan osvojio je titulu prvaka Evrope.

Crno-beli su savladali špansku ekipu Huventud 71:70 u dvorani “Abdi Ipekči” u Istanbulu, trojkom Aleksandra Đorđevića dve sekunde pre kraja i tako došli do, za sada, jedine titule evropskog šampiona.

Španci su košom Đofreze poveli sa 70:68, osam sekundi pre kraja. Đorđević je uzeo loptu pod svojim košem, pretrčao skoro ceo teren i sa 6,25 – pogodio!

Najefikasniji igrač finalne utakmice bio je sadašnji predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, koji je meč završio sa 25 poena.

Iako je Đorđević ubacio 22 poena i rešio meč epskom trojkom, Danilović je proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) “fajnal fora”.

Sezona 1991/1992 ostaće upamćena i po tome što su košarkaši Partizana samo jednom igrali u Beogradu.

Zbog rata u Hrvatskoj i raspada SFRJ, crno-beli su bili “domaćini” u španskom gradu Fuenlabrada, nadomak Madrida.

Takmičenje u grupi u Evroligi Partizan je završio na četvrtom mestu, sa devet pobeda i pet poraza.

U četvrtfinalu je eliminisan italijanski Knor (sadašnji Virtus), odlučujuća utakmica dobijena je u Bolonji, a u polufinalu završnog turnira pobeđen je milanski Filips (sadašnji Emporio Milano) 82:75.

Trener tima koji je 1992. ostvario najveći uspeh naše klupske košarke bio je Željko Obradović, debitant na klupi Partizana, uz podršku profesora Aleksandra Nikolića.

Obradović se upravo uoči tekuće sezone u kojoj klub obeležava 30 godina od najvećeg uspeha vratio tamo gde je počeo legendarnu karijeru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here