Hadži Marko Vujičić
Patrijarh Porfirije

Beograd je Spasovdanskom litijom centralnim beogradskim ulicama tradicionalno obeležio krsnu slavu Spasovdan. Litija sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Majke Božje Znamenje je krenula od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save, a veliki broj građana predvodio je patrijarh Porfirije, dok je Časni krst nosio najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save Nikolaj Stanić iz Dervente.

– Danas je dan spasenja, slave i radosti i praznik našeg večnog spasenja – rekao je patrijarh na Spasovdanskoj liturgiji u Hramu Svetog Save.

Komplikovana vremena

On je naveo da je događaj kada je spasitelj naš gospodin Isus Hrist jednom za svagda premestio našu večnu otadžbinu sa zemlje na nebo i postavio ljudsku prirodu na presto sa desne strane oca nebeskog na mesto koje toj prirodi ljudskoj pripada. Ukazao da to znaju i naši sveti Nemanjići, koji su najveće svetinje i zadužbine posvetili Spasovdanu.

– Dobro nam došao sveti naš Oče Justine, u naš i tvoj grad, u ovaj veliki praznični dan. Svi se mi neizmerno radujemo – kazao je Porfirije.

Današnja vremena, ukazao je on, nisu ništa manje komplikovana nego ona u kojima je on živeo. I danas, kako je naveo, tvoja blagovest, reč jednako ima snagu i značaj i na isti način kao nekada zvuči i danas, i jednako je lek na ranu ludsku žednu istine, pravde i Boga.

– Da bismo se oduprli svim iskušenjima na planu ličnom i narodnom, boreći se za egzistenciju i sigurnost, bezbednost i napredak, za svako naše dobro, moramo voditi borbu pre svega i iznad svega na duhovnom planu. Zato nam je Bog dao na ovaj dan da se saberemo ovde, oko Justina i da svi zajedno zatražimo njegove tople molitve – poručio je on.

U slavu Hrista

Posle besede Patrijarha Porfirija služen je akatist za prepodobnog Justina Ćelijskog, čime je završena Spasovdanska liturgija. On je bio arhimandrit manastira Ćelije, doktor teologije i profesor Beogradskog univerziteta i jedan od najvećih srpskih mislilaca 20. veka. SPC ga je 2010. kanonizovala, a na Blagovesti se navršilo 130 godina od njegovog rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 od prenosa moštiju.

Tokom svečane litije patrijarh je pročitao sveto Jevanđelje i osveštao prestoničke ulice. U litiji su učestvovali i predstavnici državnih i gradskih vlasti, na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem i predsednikom Privremenog organa Beograda Aleksandrom Šapićem, više stotina sveštenika, članova svih beogradskih crkvenih horova i kulturno-umetničkih društava, raznih rodova vojske i policije.

SPC i vernici slave ovaj praznik kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada se Isus Hrist uzdignuo na nebo. Spasovdan je krsna slava srpske prestonice, kojom se čuva spomen na dan 1403. kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom.

Znamenje na poklonjenje

Koreno-kurska čudotvorna ikona Presvete Majke Božije Znamenje je u Srbiji od 11. do 20. juna, a na poziv patrijarha Porfirija, Mitropolit istočnoamerički i njujorški Nikolaj, doneo je na poklonjenje. Nakon Spasovdanske litije, izložena je u hramu Svetog Save, a posetiće hramove SPC i istorijska mesta povezana sa boravkom Ruske Zagranične Crkve u Srbiji. Cilj je da se pravoslavnim vernicima pruži prilika da se poklone ikoni koja je napustila Srbiju pre 80 godina.

Jači od smrti

Prema hrišćanskom verovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tada im se javio i rekao: Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen. Hristos im je obećao Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima, i tako su mogli preneti Hristovu veru u svet i ljude spasavati u veri. Odatle potiče naziv Spasovdan, jedan od 10 praznika posvećen Isusu Hristu i uvek se slavi u četvrtak. To je i slava manastira Visoki Dečani, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva.

Lomljenje kolača

Aleksandar Šapić, patrijarh i Miloš Vučević obeležili su gradsku slavu Spasovdan lomljenjem slavskog kolača u Starom dvoru. Šapić je izrazio zadovoljstvo što smo, kako je rekao, sada već drugi put od kada postoji ovo zdanje, baš na ovom mestu, u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija, lomili slavski kolač i na ovaj način obeležili slavu Beograda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here