Skupština RS
Nema odstupanja: Radovan Višković

Tenzija uoči proslave Dana Republike Srpske koju su izrežirali sarajevski političari i nevladine organizacije dostiže maksimum, a ulje na vatru dolio je i nemački političar Kristijan Šmit koji je sa pozicije visokog predstavnika zatražio od vlasti Srpske da ne obeležavaju 9. januar jer je, kako tvrdi, neustavan.

Hajku predvodi gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je negodovala jer se “neustavno obeležavanje 9. januara seli u Istočno Sarajevo, na kapije grada koji je bio pod terorom agresora i pod najdužom opsadom”. Odmah je usledio odgovor gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića koji je ocenio da se ovaj praznik slavi u tom gradu jer i tamo žive stanovnici Republike Srpske koji je vole.

– Benjamina Karić bi trebalo da, kao svaka politički normalna i osveštena osoba, poštuje pravo drugih da slave ono što žele – naveo je Ćosić.

Nekoliko bošnjačkih udruženja proisteklih iz rata najavilo je proteste u Sarajevu zbog proslave Dana RS. Ocenili su takođe da je ovaj praznik neustavan, te pozvali Šmita i ostale predstavnike međunarodne zajednice da reaguju. Šmit je to i učinio istakavši da je Ustavni sud BiH u nizu odluka utvrdio da je proglašenje 9. januara Danom Republike neustavno.

– Ove odluke su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati. Svi javni organi i svi javni zvaničnici u Bosni i Hercegovini imaju obavezu pridržavati se ustavnog poretka Bosne i Hercegovine – naveo je Šmit.

Iz Banjaluke odgovaraju da će sa proslave biti poslate poruke mira, ljubavi i tolerancije.

– Poslednjih nekoliko dana pojavljuju se protesti nekih nevladinih organizacija. Republika Srpska je bezbedna destinacija i sa ponosom ističemo da pripadnici drugih naroda, bez obzira na veru i naciju, koji ovde žive, imaju sva prava Ustavom zagarantovana. Nisam siguran da srpski narod u FBiH ima ista takva prava, za koja se takođe borimo – poručio je, komentarišući najavljene proteste, premijer Srpske Radovan Višković.

Proslava na dva mesta

Centralna proslava Dana Republike Srpske ove godine će se po prvi put održati van Banjaluke, i to u Istočnom Sarajevu, nedaleko od mesta gde je Srpska i proglašena 9. januara 1992. godine. To je izazvalo buru u FBiH, ali i u delu političkih zvaničnika u Srpskoj, ali vrh vlasti u Banjaluci nije odustao od namere. Predviđeno je da u ponedeljak od 14 časova na glavnoj ulici u Istočnom Sarajevu bude održan svečani defile, dok će većina drugih aktivnosti poput svečane akademije, prijema i liturgije ostati u Banjaluci. Plan je da u narednim godinama defile “šeta” gradovima širom Srpske, a zasad su u prvom planu Doboj i Bijeljina.

Stiže delegacija Srba sa KiM

Delegacija Srba sa Kosova i Metohije prisustvovaće u Banjaluci i Istočnom Novom Sarajevu proslavi Dana Republike Srpske, najavljeno je iz Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji. Delegaciju će, navodi se, činiti srpski funkcioneri u srpskim institucijama, lekari i privrednici sa Kosmeta.