Tanjug
Obeleževanje Dana zastave u Preševu (Foto: Arhiva)

Albanska nacionalna manjina u Srbiji nema svoju nacionalnu zastavu, a 2107. godine kada je ova tema pokrenuta, Albanci sa juga Srbije zahtevali da se na njihovoj “narodnoj zastavi”, osim simbola Republike Albanije nađu i simboli nepriznate države Kosovo.

Šaip Kamberi, šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžak u Skupštini Srbije, ove nedelje je, a uoči današnjeg albanskog Dana zastave, zatražio promenu zakona koji reguliše upotrebu nacionalnih simbola manjinskih zajednica u Srbiji. Ali, nije dao predlog kako bi zastava njihove nacionalne manjine u Srbiji trebalo da izgleda. U skupštinskoj klupi istakao je zastavu države Albanije, pa je predsednik parlamenta Ivica Dačić morao da reaguje.

Albanci u Srbiji hoće državnu zastavu

Inače, tvrde stručnjaci, međunarodni standard je da se zabranjuje manjinama da koriste simbole identične simbolima drugih (matičnih) država, već samo nacionalne. To pravilo važi i za nas, jer po zakonu Srbija ima dve zastave – nacionalnu i državnu koja ne sme da se ističe nigde drugde, osim na državnim institucijama.

Goran Bašić iz Instituta za društvene nauke koji se bavi i nacionalnim manjinama, za Sputnjik kaže da svaka manjina, pa i albanska, ima pravo da istakne svoju zastavu, ali samo nacionalnu.

– Pripadnici albanske nacionalne manjine su mogli da ustanove nacionalnu zastavu koja je u skladu sa našim zakonima i da tako slave svoje praznike. S druge strane, ne vidim zbog čega nacionalne manjine ne bi mogle da ističu i srpsku zastavu uz svoju nacionalnu – navodi Bašić.

Heraldičar đakon Hadži Nenad M. Jovanović, direktor Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma, smatra da Albancima odgovara da nemaju nacionalnu zastavu.

– Formalno, Albanci bi trebalo, kao što to imaju Rusini, Bošnjaci i ostale manjine, da ustanove svoju nacionalnu zastavu. Međutim, očito je da oni ne samo kad nas, nego svugde u zemljama okruženja uporno koriste državnu zastavu Albanije, što je svojevrsna politička poruka o objedinjavanju Albanaca – smatra Jovanović.

Dvoglavi orao se vijori u Bujanovcu i Preševu

Prema njegovim rečima, zakon predviđa da se državna zastava druge države ističe samo kada su u pitanju zvanične posete državnika iz tih zemalja.

– Albanci na ovaj način krše zakon države Srbije, a čini se da žele da upornim isticanjem državne zastave Albanije “obeleže” teritoriju koju su davno zacrtali – kaže Jovanović.

Problem koji Srbija ima sa Albancima koji ističu državnu zastave Albanije imaju i Grčka, Crna Gora, Severna Makedonija, dakle, sve države koje čine mapu takozvane Velike Albanije.

Inače, kako je i obećao, Kamberi je i danas razvio crvene zastave sa dvoglavim crnim orlom, državne zastave Albanije na zgradama samouprave u Preševu i Bujanovcu prolsavljajući tako državni praznik Republike Albanije.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime