Lična arhiva
Nastavnice i konzul Vučurović

U Generalnom konzulatu Srbije u Minhenu, održana je svečana akademija povodom Vidovdana, na kojoj se okupilo više od 200 duša.

Povodom praznika koji za srpski narod ima veliku simboliku nastavnice Tatjana Hot, Gordana Budiša, Aleksandra Cvetković, Ivana Đurić i Branka Stanojević sastavile su bogat program u kojem su učestvovali đaci dopunskih škola na srpskom jeziku iz Bavarske. Recitacije o Vidovdanu i pesmice o Kosovu izveli su učenici iz Minhena, Nirnberga, Erlangena, Rozenhajma, Ingolštata i Pasaua. Roditelji su takođe bili vrlo aktivni i nesebično se angažovali oko postavke ozvučenja, trpeze, stolova i zabavnih aktivnosti za decu.

Pozdravnu reč gostima je uputio Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Minhenu. Naglasio je da su deca naše blago i da malo naroda ima ovakav dan – istorijski, duhovni, zavetni, kulturni i saborni.

– Vidovdan je sočivo koje sabira u sebi sve što je sveto, svetlo i čestito bilo u našem narodu pre Kosova i koje iz sebe širi i rasipa svetlonosne, svetonosne i čestite zrake na sav naš narod – ovim rečima počeo je program koji je vodila Jovana Škorić Brajović, majka učenica iz Minhena.

Uz ime i grad porekla

Zatim je učenica Ana Isaković, iz Minhena na violini odsvirala pesmu “Tamo daleko”. Posle ove numere mališani su izveli recital. Svako dete je ispred sebe imalo napisano svoje ime i mesto odakle dolazi. Nastavnice su uručile zahvalnice konzulima, udruženjima, klubovima, sveštenicima i svim ljudima koji su nesebično podržali rad dopunske škole na srpskom jeziku. Posle priredbe svi gosti su pozvani da se počaste bogatom trpezom i osveže pićem. Druženje roditelja i dece je nastavljeno u dvorištu Generalnog konzulata u Minhenu.