Tanjug
Predrag Kon

Kon je naveo da je jasno konstatovano da su mesta odakle se prenosi infekcija – ski centri, zimovališta, te da će se mere, o kojima će biti raspravljano, odnositi sva mesta gde postoji žarište i mogućnosti prenosa

Nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa održava se ovog jutra s početkom u 8 sati u Palati Srbija.

Neposredno pred početak stigla je i premijerka Ana Brnabić.

Pred članovima Kriznog štaba su čak 4 varijante pooštravanja mera odnosno zatvaranja.

1. Jake kontrole ugostitelja u čitavoj Srbiji i moguće skraćivanje radnog vremena ugostitelja u ski-centrima.

2. Zatvaranje kafića i restorana u ski-centrima, jaka kontrola ugostitelja i tržnih centara ali bez skraćivanja radnog vremena.

3. Zatvaranje svih ugostiteljskih objekata za vikend u ski-centrima i skraćenje radnog vremena kafića, restorana i tržnih centara do 18 sati.

4. Zatvaranje svih ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije za vikend, kao i skraćenje rada tržnih centara do 16 ili 18 kao i mogući prelazak na onlajn nastavu.

Infektolog i član kriznog štaba Mijomir Pelemiš poručio je da bi ljudi trebalo da se spreme – jer će na sednici mere sigurno biti pooštrene.

Epidemiolog i član Štaba Predrag Kon rekao je ranije da je jedinstven stav da se preko vikenda mora preduzeti nešto, a da je ostavljeno da se to “iskristališe” i pripremi predlog koji bi u petak bio usvojen.

On je naveo da je jasno konstatovano da su mesta odakle se prenosi infekcija – ski centri, zimovališta, te da će se mere, o kojima će biti raspravljano, odnositi sva mesta gde postoji žarište i mogućnosti prenosa.

Epidemiološka situacija se i dalje pogoršava i neophodno je maksimalno pojačati kontrolu. I još jedan član Kriznog štaba, imunolog Srđa Janković ukazao je da su vikendi veliki problem, a da je predlog da rade samo prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske stanice.

Broj novozaraženih poslednjih dana raste, jučerašnji bilans je – još 3. 460 obolelih, i još 17 preminulih, uz porast broja hospitalizovanih i broja prvih pregleda.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime