PKS

Posle šest meseci najvećeg događaja na planeti, Svetske izložbe u Dubaiju, na kojoj su 192 zemlje predstavile najveće umove i inovacije današnjice i koji je posetilo više od 23 miliona posetilaca iz celog sveta, Ekspo 2020 Dubai, danas se zatvara. 

Srbija je na svom do sada najvećem predstavljanju na nekoj svetskoj izložbi, nastupila pod motom “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”. Na arhitektonski zanimljivom i digitalizovanom Paviljonu Srbije, od čak 2.000 kvadrata, Srbija je ugostila više od milion i dvesta hiljada posetilaca, ostvareno je više od 10.000 poslovnih kontakata, a predstavljene su brojne inovacije zbog kojih je Srbija postala tema velikog broja svetskih i domaćih medija.

Marko Selaković, direktor biznis programa Srbije na Ekspo 2020 Dubai i predstavnik PKS u UAE, navodi da je na Ekspo-u učestvovalo više od 1200 privrednika u 9 tematskih sedmica, ostvareno je više od 10.000 poslovnih kontakata sa predstavnicima više od 120 zemalja sveta, uspostavljen je Biznis hab Srbije, prvi te vrste u svetu, potpisano više od 40 ugovora i predugovora, a više od 20 kompanija priprema se da otpočne posao u UAE i na Bliskom istoku.

– Uspostavili smo uspešnu saradnju sa više od 120 zemalja sa svih kontinenata i uspeli smo da predstavimo naše kompanije i naš investicioni potencijal. Pokrenuta su i nova partnerstva sa zemljama poput Meksika, Malezije, Argentine, kao i sa Saudijskom Arabijom – navodi Selaković.

– Učešće na Ekspou omogućilo nam je, ne samo da predstavimo svoje potencijale, razvijamo poslovne mreže i podižemo imidž naše zemlje, već i da radimo na daljem učvršćivanju partnerstva između Srbije i UAE i veoma je značajno što je Srbija prepoznata kao investiciona i turistička destinacija – ističe Tatjana Matić, generalna komesarka Srbije za Ekspo 2020 Dubai i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ona je najavila i da se država Srbija već priprema za sledeći nastup na Svetskoj izložbi koja se održava 2025. godine u Osaki u Japanu, ali i da je Beograd podneo kandidaturu za domaćina specijalizovanog Ekspo-a 2027. godine.

U Dubaiju su predstavljeni najveći ekonomski, tehnološki, investicioni, turistički i kulturni potencijali Srbije, a Srbija je osvojila svet i svetsku medijsku javnost dostignućima i inovacijama pre svega iz sektora kreativnih industrija, najmodernijih tehnologija i vrhunske nauke, predstavljajući se prvi put na ovoj manifestaciji pod brendom nacionalne platforme Srbija stvara / Serbia creates.

– Oborili smo rekorde dosadašnjih predstavljanja Srbije na svetskim izložbama i postavili nove standarde našeg međunarodnog prezentovanja u svetu – ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme Srbija stvara. Održano je i pet investicionih konferencija koje su okupile preko 400 investitora iz celog sveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here