pixabay.com

Američko-bosanski pisac, scenarista i kolumnista, Aleksandar Hemon rekao je u intervjuu za Rojters kako može da zamisli podelu Sjedinjenih Država, piše Radio Slobodna Evropa.

– Ja se bavim maštom – savršeno mogu da zamislim situaciju u kojoj deo SAD postaje nezavisan – rekao je Hemon.

On je takođe rekao da ga današnja Amerika podseća na rodnu Bosnu i Hercegovinu, podeljenu nakon ratnih devedesetih.

– Ovo je budućnost Amerike – rekao je Hemon na pitanje kako vidi situaciju u Bosni.

“To će biti nefunkcionalni politički sistem koji blokira samu mogućnost zamišljanja zajedničkog društva, što jeste slučaj u Bosni.”

Hemon takođe sugeriše da bi rastući društveni i politički raskoraci mogli privući separatističke snage koje bi na kraju bile sposobne preoblikovati američku političku kartu. U slučaju podele, smatra Hemon, rasistički jezik američkog predsednika Donalda Trampa snosiće deo odgovornosti.

– Ne bih poželeo Trampa ni na kakav način nikome, ali sada, zbog njega, neosporno je da su bela nadmoć, netolerancija i patrijarhat, ogroman deo Amerike.

U saradnji sa britanskim piscem Dejvidom Mičelom i redateljicom Lanom Vačovski, Hemon je upravo završio pisanje scenarija za četvrti nastavak kultnog američkog filma Matriks.

U Sarajevu, pored učešća na Sarajevo Film Festivalu (SFF), on takođe promoviše svoju knjigu ‘Moji roditelji: uvod’, koja govori o životu njegovih roditelja nakon što su iz ratne Bosne i Hercegovine otišli za Kanadu.

– Mislio sam da bi bilo važno imati knjigu koja bi govorila o složenosti imigrantskog iskustva, broju odluka koje svi koji emigriraju i zatim imigriraju moraju da donesu i koliko su one teške – rekao je Hemon za Rojters.

Sarajlija koji od početka rata u BiH živi u Čikagu, Aleksandar Hemon jedan je od najcenjenijih savremenih pisaca sa područja bivše Jugoslavije i jedan od najznačajnijih modernih autora koji pišu na engleskom jeziku.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here