vesti-online.com

Manifestacija “Dani borovnice” održana je ovog vikenda po deseti put na Kopaoniku.

Kao i svake pa tako i ove godine “Dani Borovnice” izazvali su veliko interesovanje brojnih posetilaca, a osim borovnice pratili su je i mnogi drugi sadržaji, pre svega edukativni ali i kulturno-umetnički program, dok su biciklistička i atletska trka “Tri strane Kopaonika” izazvale veliku pažnju sportista iz naše zemlje.

Izložbeno-prodajni štandovi proizvoda od borovnice bili su postavljeni na Trgu apartmanskog kompleksa “Konaci”, a izlagača je bilo više nego prethodnih godina.

Brojni proizvođači ne propuštaju ovo dešavanje na našoj planini jer je to prilika da prikažu sve svoje proizvode od borovnice ali i druge specijalitete, kao što su razne vrste rakija, likeri, prirodni sokovi, džemovi, želei, kolači, ali i mnogi drugi domaći proizvodi…

Borovnica je skupa, a u Srbiji je još zovu i “crno zlato”! Proteklog vikenda na Kopaoniku bila je jedinstvena prilika da se kupi prava “domaća” borovnica koju u Beogradu ljudi teško mogu negde da kupe!

Panel diskusija na temu ekologije, očuvanja i zaštite borovnice bila je jedinstvena prilika da se razmene stavovi o borovnici, načinu berbe i njenog očuvanja.

Zanimljivo, tradicionalno takmičenje u berbi borovnica po prvi put u istoriji ove manifestacije nije održano, i to samo zato što borovnice na Kopaoniku još uvek nisu zrele za branje. Organizatori manifestacije su danima pretraživali terene oko “centra” Kopaonika u nadi da će naći bar malo zrelih borovnica ali uz konsultacije sa Nacionalnim parkom “Kopaonik” i Zavodom za zaštitu prirode, odlučeno je da “niko nema pravo da bere zelenu borovnicu”!

Samonikla borovnica se prostire na 300 hektara na Kopaoniku, a bere se krajem jula i početkom avgusta.

 

Izvor:
N. Plavšić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here