Promo

U Jošaničkoj banji 11. i 12. oktobra održavaju se tradicionalni “Dani Milunke Savić” u čast najodlikovanije žene u istoriji ratovanja koju su Francuzi prozvali srpskom Jovankom Orleankom.

Dejan Koturanović, direktor Centra za kulturu “Gradac” iz Raške, ističe da manifestacija počinje polaganjem venaca na spomenik Milunke Savić u centru Jošaničke banje, a nastavlja se u Domu kulture “Milomir Glavčić” dečjom pozorišnom predstavom, zatim sledi tribina “Srbija u srcu Rudolfa Arčibalda Rajsa”, istoričara Milovana Balabana, a zatim sledi predsta “Žensko srce u šinjelu”.

– Drugog dana je planiran obilazak njene rodne kuće. Organizovana je pešačka tura od Jošaničke Banje do Koprivnice u Milunkinu čast. Ispred nedavno obnovljene rodne kuće srpske heroine, biće predstavljen drugi deo romana “Devojka iz doline jorgovana”, a posetioci će ovom prilikom moći da obiđu i etnološku postavku u Milunkinoj kući.

Koturanović najavljuje da će do kraja godine biti otvorena i Spomen-sobe u sklopu Memorijalnog kompleksa, a izložbenu postavku će realizovati Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje “Gradac” iz Raške uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Raška.

– U toj Spomen-sobi biće osvetljen lik najodlikovanije žene u istoriji ratovanja zbog čega su je Francuzi prozvali srpskom Jovankom Orleankom – naglašava Dejan Koturanović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here