Facebook
Danica Crnogorčević

Pevačica etno muzike Danica Crnogorčević kaže da se uvek rasplače kada peva o Kosovu, jer je, dodaje, Kosovo deo srpske duše, i to su pesme koje najviše ugreju srca i uvek završe suzama.

– Nastojim da pevam duhovne pesme na početku svakog koncerta, jer su upravo te pesme suština celog mog rada. Nakon toga pevam splet tradicionalnih pesama sa svih prostora. Pevam rumunske, bugarske, grčke, makedonske pesme. Kosovske pesme koje su deo svih nas ostavljam za kraj kako bi narod osetio toplinu i povezanost vere i tradicije. Kosovo je deo naše duše, to su pesme koje najviše ugreju naša srca. Emocije koje tada osetim uvek završe suzama, koje ne uspevam da suzbijem ma koliko se trudila – rekla je Crnogorčević.

Istakla je da pesma “Veseli se, srpski rode”, koja ju je proslavila, nikada nije imala političku konotaciju.

Kada je reč o pesmi zbog koje se protiv nje danima vodi hajka u Crnoj Gori, ističe da nije tačno da je promenila tekst pesme “Oj, svijetla majska zoro”.

– Ja sam ispred Hrama otpevala izvornu pesmu „Oj, junaštva svijetla zoro“, koja datira iz 1863. i 1884. godine. Pesma „Oj, svijetla majska zoro“ je pesma novijeg datuma. Postoje arhivski dokazi o nastanku stihova i ja ih pevam u izvornom obliku poslednjih deset godina. Ne znam iz kojih razloga i pobuda je to nekome sada zasmetalo – naglasila je ona.

Crnogorčević je poručila da je potrebna ljubav, a ne mržnja, i da će svima biti bolje ako zakopamo ratne sekire.

– Volela bih da se svi zajedno veselimo uz sve pesme. Apsolutno svi, ma koje verske pripadnosti bili – podvukla je ona.

Za pesmu „Veseli se srpski rode“, kaže, refren je napisao njen suprug, a ona melodiju i strofe.

– Iako tada nisam razumela kontekst stiha “Veseli se, srpski rode, zbog slobode”, on je istrajao da ostaje reč “slobode”. Kada je ta pesma doživela popularnost, dobila je smisao zbog tadašnjih spornih događaja u Crnoj Gori – istakla je pevačica.

4 COMMENTS

  1. Kad pjevas o Crnoj Gori Danice nemas potrebe da places. Zivi su i zdravi Crnogorci koji ce je cuvati

  2. Вило само ти пјевај.Уживам у твојим пјесмама.❤️❤️❤️

  3. A zasto se sprdas sa Srbima. Ja ipak mislim da je stihove : Nek se Srpski bajrak vije od Prizrena do Rumije, napisao neki Albanac pa podmetnuo vama. Od Prizrena do Rumije je skoro sve Albanija. Tu nema Srpskog uha. A kad bi neki Srbin donio barjak osto bi i bez glave i bez barjaka…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here