RTS
Danilo Kiš

Danilo Kiš, i tačno tri decenije bez njega; kao i Danilo Kiš, 85 godina od rođenja.

RTS Planeta, internet platforma Javnog servisa Srbije (www.rtsplaneta.rs), u okviru svoje ponude, predstaviće vam najmanje tri interesantna naslova o ovom piscu: „Danilo Kiš, trideset godina posle“!, autora Aleksandra Gatalice;zatim – Danilo Kiš: „Uspomene, sećanja“, autora Dragomira Zupanca, jeste dokumentarni film urađen povodom dvadeset godina od smrti; i naposletku – Trag: „Drugi o Kišu“, autora Bojane Andrić i Mire Otašević,emisija u kojoj ćemo čuti Mihizov lament nad vešću o piščevom upokojenju.

Emisije posvećene Danilu Kišu, prenose nam neke od najznačajnijih momenata iz života ovog gorostasa pisane reči. Svedočanstva o njemu slušaćemo od njegovih bliskih prijatelja, ali i od njega samog pošto je autori ovih emisija odabrali najznačajnije inserte iz emisija u kojima je Danilo nadahnuto besedio:

“Želiš li da pišeš? Pisaćeš krvlju.” zabeležio je jednom Kiš. Treba li da se pitamo da li je to zapisano iz sopstvenog iskustva? Možda kada je u Novosadskoj raciji 1942. sedmogodišnji Danilo ostao iznad leda pošto ispod više nije bilo mesta. Da li se već tad u njemu začeo pisac koji će ceo život biti kreativno opterećen holokaustom? Ili, možda su to one neprospavane noći u redakciji “Vidika”, koje krive sliku ove naše ionako nepouzdane stvarnosti. Pre će biti da je to Pariz koji daje najmoćnija krila umetniku koji tamo ubrzo postaje Ikar. Da li su to ipak vidikovci Cetinja i Lovćenskih podnebesja sa kojih se jednim pogledom mogu obuhvatiti oba porekla, ono zemljano i ono nebesko.
Sve je to Kiš, Kiš u grudima, u ruci koja piše, u mastilu kojim piše.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here