Youtube
Ruski ledolomac na Arktiku

Danski list „Berlingske“ visoko je ocenio napore Rusije na Arktiku i nazvao veliki patrolni brod ledene klase „Ivan Papanjin“ „novom pesnicom“ Moskve u regionu.

Novinar Piter Supli Benson primetio je da je vest o porinuću vojnog broda u Sankt Peterburgu izazvala veliki odjek u svetu. On je naglasio da se radi o jedinstvenom ledolomcu, koji je naoružan ne samo topovima, već i raketama koje mogu biti iskorišćene za gađanja kako drugih brodova, tako i protivničkih pozicija na obali.

U članku je ukazano da dužina „Ivana Papanjina“ iznosi 114 metara, a deplasman 8.500 tona. Ledolomac će dobiti krstareće rakete „kalibar“, čiji domet je veći od 200 kilometara. Kako se pretpostavlja, u arsenalu tih ledolomaca će biti osam „kalibara“.

Autor članka je zabrinut zbog toga što Danska investira premalo sredstava za Arktik i Grenland i tako zaostaje za Rusijom, koja u isto vreme pravi nove ledolomce.

Veliki patrolni brod ledene klase „Ivan Papanjin“, koji je napravio Centralni pomorski konstruktorski biro „Almaz“, objedinjuje funkcije remorkera, patrolnog broda i ledolomca. Projekat pripada novim generacijama brodova Ratne mornarice Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here