pixabay.com

Na uzorku od ispitana tri glavna dark web tržišta istraživači su napravili “presek” toga koji su podaci najtraženiji na ilegalnom delu internet prodaje.

Ispitivanje je radila kompanija Terbium Labs, a podaci na prodaju razvrstani su u šest kategorija: lični podaci, platne kartice, finansijski računi i akreditivi, nefinansijski računi i akreditivi, “uputstva za prevaru” i “alati/šabloni za prevaru”.

Sajber kriminalci vremenom su unapredili način trgovanja na ilegalnim tržištima, pa danas više liče na velike prodajne lance kao što su Amazon ili eBay, piše sajt Help Net Security.

Rezultati najpopularnijih “artikala su sledeći”: Uputstva za prevare (u kojima se navodi da postoje detaljni vodiči i procesi) su ubedljivo prvi, sa 49% udela, zatim su tu lični podaci (15,6%) i nefinansijski računi i akreditivi (12,2%).

Među onim slabije prodavanim nalaze se finansijski račun i akreditivi (8,2%), alati/šabloni za prevare (8%) i platne kartice (7%).

Vrednost ličnih podataka

Druga vrsta najčešćih podataka koja se nalazi na ovim tržištima – lični podaci – izlaže organizacije phishing napadima, kompromitovanju poslovnih mejlova, kao i preuzimanju naloga. Sajber kriminalcipreciznije da biraju žrtve ako znaju više stvari o njima, a mogu i lakše da se lažno predstavljaju.

Prosečna cena ličnih podataka za jednu osobu je oko 8.5$, a neki od najjeftinijih koštali su i samo 1$.

Ako znamo koliku štetu čitavim organizacijama mogu ovakvi podaci da naprave, onda je zaista zastrašujuće saznanje da se mogu nabaviti za cenu koja je toliko niska.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime