Zoran Škrbić

Danas je na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum održana konferencija za medije na kojoj je najavljena jubilarna 25. sezona ovog pozorišta koja će svečano biti otvorena 1. oktobra premijerom operete Pariski život Žaka Ofenbaha.

Konferencija je počela numerom iz prvog čina gde je u glavnoj ulozi Vesna Đurković kao Gabriel.

Opereta se vraća na velika vrata u Beograd, tačnije Zemun. Nakon značajnog uspeha predstave Vesela udovica 2020. godine, Madlenianum postavlja još jednu operetu, ovog puta nemačko-francuskog autora Žaka Ofenbaha Pariski život.

Zabavnog sadržaja, punog preokreta, brze radnje, sa pregršt muzičkih i koreografisanih numera Madlenianum se vraća ovom žanru, koji je nepravedno skrajnut sa naših scena, a podjednako kao mjuzikl, donosi radost širokoj publici.

Opereta Pariski život svetski je uspeh velikog kompozitora Žaka Ofenbaha, koja je premijeru doživela 1866. u Parizu. Libreto su tada napisali Anri Mejak i Lidovik Alevi.

Pariski život u Beogradu je postavila dokazana autorska ekipa na čelu sa rediteljem Robertom Boškovićem i njegovim stalnim saradnicima iz Hrvatske: Igorom Vajdlihom kao dramaturgom koji je radio i prepev stihova i adaptaciju, scenografom Vesnom Režić, kostimografom Duškom Nešić i Draženom Matijaševićem koji je radio lutke.

Na čelu beogradske ekipe za dirigentskim pultom je Vesna Šouc, a složenu i nadasve zabavnu koreografiju je radila Milica Cerović, dizajn svetla Srđan Jovanović i dizajn zvuka Dušan Arsikin.

Dašak Pariza u ovom raspevanom i razigranom muzičkom komadu doneće veliki ansambl predstave, u kome se neki od aktera pojavljuju i u dvostrukim ulogama, a imamo i gošće iz regiona: Vasa Stajkić, Dimitrije Cincar-Kostić, Arsenije Tubić, Đorđe Viktor Vlajić, Branislava Podrumac, Jana Pogrmilović, Anja Orelj, Miloš Đorđević, Srđan Timarov, Vladimir Andrić, Ana Cvetković, Dragana Popović, Ivana Medić, Đorđe Stojković, Žarko Stepanov, Vesna Đurković, Mina Gligorić, Irma Dragičević, Nevena Đoković, Ana Bartoli, Vanja Milačić, Sara Bojić, Petar Đurđević, Milan Milosavljević, Đorđe Kreća, Nemanja Bajić, Milena Moravčević i Marija Pantin, uz orkestar Opere i teatra Madlenianum, kao i brojni horski i plesni ansambl.

Solisti, hor i plesači su tokom maja meseca imali višednevne audicije, u čijem finalu su odabrani najbolji i posle višemesečnih zahtevnih proba beogradska publika će ih videti u dve premijere 1. i 8. oktobra i u reprizi 24. oktobra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here