EPA/Valdrin Xhemaj

Nakon posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Prištini i Beogradu i poruka koje je poslala, jasno je da se povećava diplomatski pritisak na obe strane, rekao je za Kosovo onlajn politički analitičar Ljeart Hodža, navodeći da je de facto priznanje ono što Priština želi da čuje i da je jasno da to znači sprovođenje sporazuma iz Brisela i njegovog aneksa iz Ohrida, dok na de jure priznanju, tvrdi, ne insistiraju čak ni SAD.

Hodža je mišljenja da je svima jasno da su sastanci u Briselu propali, ali da to što nijedna strana nije odbila predlog znači da nije više samo Brisel taj koji vrši pritisak na Prištinu i Beograd, već da to čine direktno Berlin, Pariz i Rim.

– Ako se Srbija i Kosovo ne ponašaju oprezno i odgovorno, to će ih koštati i u direktnim relacijama sa Parizom, Berlinom i Rimom, a to će ih koštati mnogo više nego u slučaju Brisela sa procesom evropskih integracija koji je u većini vremena prilično apstraktan – rekao je Hodža.

On smatra da su poruke Fon der Lajen bile očekivane.

– Ovog puta diplomatski pritisak je mnogo jači. Obe strane su prilično odgovorne i nisu bile u stanju da odbiju to što im je nuđeno od strane emisara i to što im je nuđeno prošle nedelje na direktnim sastancima, tako da, mislim da će taj pritisak da se nastavi, da se konkretizuje i možda ćemo tokom novembra imati nešto konkretnije – rekao je Hodža.

Ursula fon der Lajen rekla je u Prištini da od Srbije očekuje de facto priznanje, što je pojasnila tokom posete Beogradu, istakavši da to znači sprovođenje Ohridskog sporazuma.

– De facto priznanje je to što Priština želi da čuje, ali je to sve u stvari unutar sporazuma iz Brisela i Ohridskog aneksa. Znači, ako se kaže da će obe strane da se ponašaju na osnovu onoga što se predviđa u Povelji Ujedinjenih nacija, ako će sve konflikte i neslaganja da rešavaju mirovnim putem.., to u principu znači de facto priznanje. To što je de jure priznanje, to ne zahtevaju čak ni Amerikanci, ali ako se sporazum iz Brisela i Ohridski aneks sprovedu kako treba, to jeste de facto priznanje. To će da olakša svima da Priština radi na Zajednici opština sa srpskom većinom koju će, ja očekujem, pokušati da upakuje kao “samouređenje” ili “samoupravljanje” srpske zajednice, ali to je u principu ZSO i to je potpisano pre deset godina – pojašnjava Hodža.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here