pixabay.com

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili, koja je juče izabrana za predsedavajućeg Izvršnog saveta te organizacije sa sedištem u Parizu, izjavila je da je depolitizacija apsolutni trend u Unesku i da toj organizaciji nisu potrebne podele i uvođenje opasnih presedana, a da je Priština svesna da nema podršku za članstvo u Unesko.

Ona je rekla da će apsolutno sa svojim timom nastaviti sa promovisanjem i odbranom srpskih nacionalnih i državnih interesa u Unesku, a na pitanje ima li Beograd razloga za strah kada je reč o “ofanzivi” Prištine u Unesko, navela je da Unesko nije forum koji treba da razmatra politička pitanja.

– Depolitizacija je apsolutni trend u Unesku, to je nešto na čemu mi snažno insistiramo na svim nivoima, to je nešto smo istakli i tokom upravo održanog 41. zasedanja Generalne konferencije gde smo jasno istakli da ono što Unesku sada treba je dodatno jedinstvo, ne podele, ne uvođenje opasnih presedana. Imajući u vidu taj stvarno aktuelni trend, mislim da je naša argumentacija jasna i da ima podršu, jer apsolutno nikome nije u interesu, niti je Unesko forum koji razmatra takva politička pitanja – rekla je ambasadorka.

Upitana kada bi Priština ponovo mogla da aplicira za članstvo u Unesko, Rastovac Siamašvili je navela da to u ovom trenutku ne može da se kaže sa sigurnošću, ali da ako gledamo realno, Priština za to nema podršku i svesna je toga.

– Spekulacija uvek ima. Mi smo uvek spremni da to zaustavimo na svim nivoima, ali objektivno oni nemaju podršku – naglasila je Rastovac Siamašvili.

Ona je rekla da je apsolutni prioritet Srbije da konstantno ukazuje na ogromnu i kontiniuranu ugroženost srpske kulturne i verske baštine na Kosovu.

– Mi ne politizujemo nego konkretno i argumentovano ukazujemo kakva je stvarna situacija ne terenu. Činjenica da je Komitet za svetsku bastinu u julu opet usvojio odluku o zadržavanju naših spomenika na Kosovu i Metohiji na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti to jasno pokazuje. Članice Uneska su veoma svesne stepena ugroženosti naših dobara. To je nešto što se apsolutno sa naše strane ističe na svim nivoima – rekla je ambasadorka.

Dodala je da je Srbija ta koja je država ugovornica Konvencije o svetskoj baštini, i svake godine podnosi izveštaje o stanju konzervacije srpskih spomenika na Kosovu u kojima se jasno ukazuje na ugroženost tih dobara.

Navela je da je njen izbor na mesto predsedavajućeg Izvršnog saveta Uneska ogromna čast i potvrda ogromnog ugleda koji Srbija uživa u toj organizaciji, a koji je rezultata jednog kontinuiranog, konstruktivnog i aktivnog angažmana naše delegacije.

Dodala je da taj izbor pokazuje da je Srbija percipirana kao ozbiljan i veoma aktivan partner u Unesku.

Kako je rekla, njena kandidatura jednoglasno je potvrđena u okviru istočnoevropske elektralne grupe koja broji 25 država, a nakon toga je bilo tajno glasanje u Izvršnom savetu gde je dobila 56 od 58 glasova.

– To je ogromna odgovornost. Izvršni savet je na osnovu ustava Uneska jedan od tri organa koji razmatra ključna pitanja iz mandata Uneska. Naše predsedavanje će svakako biti prilika da se naš glas jače i dalje čuje – rekla je ambasadorka.

Prema njenim rečima, u svom prvom obraćanju članicima Izvršnog saveta je izrazila nadu da će se u narednom dvogodišnjem periodu raditi na jačanju multilateralizma, konsenzusa i saradnje, svemu onome što su osnovni principi rada Izvršnog saveta.

– Istakla sam snažnu podršku sprovođenju i poštovanju pravila procedure. Mislim da će ovo biti sjajna prilika za nas. Apsolutno ću sa svojim timom nastaviti sa promovisanjem i odbranom naših nacionalnih i državnih interesa u Unesku, jer je to veoma važna organizacija za nas – rekla je Rastovac Siamašvili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here