EPA/Justin Lane
Govor Šolca u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Nemački kancelar Olaf Šol održao je govor u Generalnoj skupštini UN pred skoro praznom salom.

Za vreme njegovog obraćanja u sali nije bilo ni predstavnika mnogih članica EU, kao ni predstavnika SAD – prenose analitički portali.

Neke diplomate to objašnjavaju činjenicom da se odluke u novom svetu više ne donose na mestima na kojima su Šolc i Nemačka.

Šolc je dan pre nastupa u Njujorku rekao da je uslov za mirovne pregovore u Ukrajini “povlačenje ruskih trupa”.

Za razliku od Šolca, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov imao je problema da primi sve one koji su želeli da sa njim razgovaraju. Generalni sekretar Lige arapskih država Ahmed Abu el Gajt naveo je da se čeka u redu ispred kancelarije Lavrova u sedištu UN.

Lavrov se cinično našalio, pa je na pitanje El Gajta: “Kako stvari stoje u Rusiji” u šali odgovorio: “Sve je u redu, samo patimo od izolacije”.

Mediji su zabeležili da je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila da ne podržava predlog ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se Rusiji oduzme pravo veta u Savetu bezbjednosti UN.

Mada to i ne zavisi od Nemačke, jer praktično nije moguće bilo kojoj od pet zemlja sa pravom veta uskratiti to pravo, a da UN opstanu u sadašnjem formatu – podsećaju mediji.

Berbokova je napomenula da njena zemlja “ne podržava baš sve što predlaže Kijev”.

Istovremeno je Zelenski predložio da Nemačka postane stalni član Saveta bezbednosti UN. To je, kako navode mediji, razljutilo Poljake.

Zamenik ministra spoljnih poslova Arkadijuš Mularčik upozorio je da to ne dolazi u obzir jer Berlin još “nije platio za pljačke i ratne zločine tokom Drugog svetskog rata protiv Poljske, Poljaka i drugih naroda i zemalja, uključujući Ukrajinu”.

– Više je nego očigledno da Berlin ne može postati garant mira i bezbednosti u svetu – poručio je Mularčik.

Mediji podsećaju da je Poljska prošle godine objavila spisak zahteva Nemačkoj za nadoknadu štete nanete u Drugom svetskom ratu, precizirajući da zbog “varvarstva Nemaca” traži 1,3 biliona dolara reparacija.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here