Anka Raščupanka
Deca i ekologija

Oko 10 % planete Zemlje je prekriveno lednjacima, oko 19 % je neplodna zemlja (pustinje, suve i slane ravnice, plaže, peščane dine i otkrivene stene). Ono što ostaje naziva se: naseljiva zemlja.

Šume čine nešto više od jedne trećine (38 %) nastanjive kopnene površine, što je oko jedne četvrtine (26 %) ukupne kopnene površine. Vidno je da se globalna šumska površina smanjuje zbog širenja poljoprivrede, prekomernog sećenja i slično. Područje koje se koristi za gajenje stoke po površini je jednako svetskim šumama.

Evropom dominiraju šume Rusije, koje ujedno imaju i najveći udeo u svetskim šumama, predstavljajući dom jedne četvrtine šumskog područja sveta. Iza Rusije sledi Južna Amerika sa jednom petinom šumske površine. Svega 15 zemalja sveta ima ceo procenat učešća u svetskim površinama šuma: Angola 1,64 %; Australija 3,30 %; Bolivija 1,25 %; Brazil 12,24 %; Kolumbija 1,46 %; Demokratska Republika Kongo 3,11 %; Indija 1,78 %; Indonezija 2,27 %; Meksiko 1,62 %; Peru 1,8 %; Rusija 20,09 %; Tanzanija 1,13 %; Ujedinjene države 7,63 %; Venecuela 1,14 %; Zambija 1,1 %; (Srbija 0,07 %).

Nova tehnologija omogućava precizno posmatranje šuma i dokazuje da zaštićena područja igraju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena. Naučnici koriste lasersku tehnologiju za procenu biomase šuma širom sveta, što im omogućava da izračunaju koliko ugljenika drveće zadržava u Zemljinoj atmosferi. Politika zaštite prirode ima ključnu ulogu u ublažavanju globalnog zagrevanja. Klimatske promene imaju raznovrsni uticaj na šume. Neke vrste drveća gube svoje stanište, dok druge mogu da se šire na nova. Sušni periodi ne prijaju mnogim vrstama, a često su praćeni i razornim požarima. Pored svega toga, klimatske promene utiču i na aktivnost štetočina, a već oslabljena stabla postaju lak plen. U Evropi se očekuje pomeranje vrsta ka severnijim (najčešće hladnijim) i višim oblastima jer temperatura sa porastom nadmorske visine na svakih 100 metara opada 0,6 °S. To znači da će sudbina mnogih vrsta zavisiti od sposobnosti migracije.

Poznato je da biljke u procesu fotosinteze apsorbuju ugljen-dioksid iz atmosfere, a oslobađaju kiseonik i stvaraju organsku materiju, odnosno rastu. Ekološki osvećeni ljudi su zabrinuti da se klimatske promene dešavaju prebrzo i da šume neće uspeti da migriraju na vreme.

Carić

Pevačica koja se najčešće može videti a i čuti, jer je njegova pesma pored lepote prepoznatqiva po jačini tonova, s obzirom na malo telo dužine do 10 cm. Raspon
krila ima od 13 do 17 cm, a težinu 6 do 12 g. Stanište carića su vlažne šume sa gustim grmljem gde se i gnezdi. Loptasto gnezdo od mahovine pravi u pukotini stene ili stabla, a najčešće na grani koja je na 2 m od zemlje.

Pacov

Glodar veličine do 12 cm, a može biti težak 1/2 kg. Boravi u šumama, na poljima,
ali i u gradovima gde dolazi u potrazi za hranom. Živi u grupama koje mogu
imati i po 60 jedinki. Pravi gnezdo u šupljinama stabala, nekada na granama,
ili u drugim otvorima koje nađe na prostoru u koji dođe. Po čoveka je opasan
jer na koži može nositi uzročnike teških bolesti, od kojih on sam ne boluje, ali ih prenosi ljudima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here