SPC
Na radost gostiju zasvirao i vladika Andrej

U organizaciji Eparhijskog centra za crkvenu muziku “Dimitrije Stefanović” i podršku Muzičke frankofono-srpske škole iz Lozane, sa blagoslovom episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja održana je druga Međunarodna muzička letnja škola za decu i omladinu u Beču. Ukupno 75 mališana iz više gradova Srbije i dijaspore – Austrije, Švajcarske i Italije – doputovalo je u Beč da pet dana prisustvuje nastavi kamerne muzike, crkvenog horskog pojanja i ikonopisanja. Posle višednevnog, intenzivnog vežbanja po raznim grupama sa profesorima su svirali i na završnom koncertu.

Muzička škola je ostvarena uz pomoć profesora i članova organizacionog tima koji su činili Vida Vujić, Nevena Ivanović, Milutin Pavlović, Sofija Sibinović, Jovana Mikić, Anđela Radunović, Bojana Stražmešterov, Adrijana Tričković, Nina Sofronski i Ana Kaira, a časove osnova ikonopisanja držala je Sofija Sibinović.

Solisti i kamerni ansambli: Završni koncert učesnika škole

Episkop Andrej je, otvarajući Letnju školu poželeo dobrodošlicu učesnicima u nadi da će uspešno da rade, uče, muziciraju, ali obiđu i upoznaju znamenitosti prestonice Austrije.

Nastava kamerne muzike organizovana je za učesnike koji sviraju harfu, klavir, harmoniku, klarinet, flautu, hornu, violu, violinu, violončelo, tamburu i gitaru. Svi učesnici su pohađali i nastavu crkvenog horskog pojanja. Veliki utisak na učesnike je ostavilo predavanje episkopa Andreja o Akatistu Presvete Bogorodice. Svi su pomno pratili slajdove sa Hilandara i iz manastira Matejče u Makedoniji, ozareno slušajući detaljna objašnjenja vladike koji je opisivao ciklus Akatista kao simbol pravoslavne pobožnosti i važnost očuvanja pravoslavne vere i pravoslavnih manastira.

Pesme na više jezika: Jedan od horova na završnom koncertu

Tokom trajanja škole iz različitih soba mogao se čuti trio harfi i violina, kvartet violončela, trio gitara, ansambl harmonika, violina ili klarineta, tambura, flauta, a pred svaku probu hora deca su izgovarala molitve. Pevali su delove liturgije na crkvenoslovenskom, kao i horske pesme na različitim jezicima – francuskom, nemačkom, engleskom.

Zanimljivo: Časovi ikonopisanja

Na kraju škole u punoj sali Vladičanskog dvora, u prisustvu vladike Andreja, sveštenstva, protinice Marijane, održan je dvočasovni koncert učesnika ove letnje škole. Smenjivali su se ansambli horova iz Pančeva, Beograda, Niša, kao i solisti i kamerni ansambli koje su činila deca sabrana u Beču.

Duo gitara

Na kraju su svi učesnici otpevali nekoliko popularnih pesama uz pratnju instrumentalnog ansambla – “Usliši nas Bože naš”, “What a wonderful world”, ” Najlepša je zemlja moja” i druge. Na radost dece, vladika Andrej je otpevao jednu pesmu, a potom su podeljene zahvalnice, pojedinačne diplome i pokloni učesnicima.

Zajedno za klavirom

Svi učesnici, polaznici i predavači su zahvalili episkopu Andreju na gostoprimstvu, a vladika je pohvalio njihov rad i poželeo im srećan povratak kući.

Pomen

U prisustvu vladike Andreja, 75-oro dece je prisustvovalo pomenu prof. Dimitriju I. Stefanoviću, ali i svima koji su poginuli u nedavnim tragedijama u Beogradu i Mladenovcu.

Zajednički rad i druženje

Nova prijateljstva

U svakoj radnoj grupi bila su okupljena deca iz različitih gradova. Iako se prethodno nisu poznavali, veoma brzo su sklopili prijateljstva, a kroz zajednički rad i druženje postali su međusobno veoma bliski.

Poseban doživljaj: U Prirodnjačkom muzeju

Obilasci grada

Tokom trajanja letnje škole organizovani su obilasci grada, učesnici su posetili muzej Belvedere u kojem su videli značajna likovna dela epohe baroka i klasicizma. U Prirodnjačkom muzeju su bili oduševljeni prilikom da u prirodnoj veličini vide raznovrsne životinje. Obišli su potom Tehnički muzej, Bečku operu i katedralu Sv. Stefana, a naši sveštenici iz Beča su ih počastili sladoledom.

Organizovan tim mama

Eparhija austrijsko-švajcarska zahvaljuje organizovanom timu mama koje su nadgledale grupe dece – Tijana Lalicki, Mirjana Marinković i Sanja Đaković, kao i Draganu Radosavljeviću i Urošu Lalickom, autoru kompletnog dizajna Letnje škole.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here