pixabay.com

Masakr na severoistoku Burkine Faso, u kojem je ovog meseca ubijeno više od 130 ljudi, izvela su uglavnom deca uzrasta od 12 do 14 godina, saopštile su Ujedinjene nacije i vlada.

Naoružani napadači pretresli su selo Solhan uveče 4. juna, otvorili vatru na stanovnike i popalili kuće. To je bio nabrutalniji napad u poslednjih nekoliko godina na području gde su aktivni džihadisti povezani sa „Islamskom državom“ i Al Kaidom.

Vladin portparol Useni Tambura rekao je da su veći deo napadača činila deca, što je izazvalo osudu Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

„Oštro osuđujemo vrbovanje dece i adolescenata od strane paravojnih formacija. Ovo je teško kršenje njihovih osnovnih prava“, izjavila je u četvrtak UN-ova dečja agencija Unicef.
Uprkos intervencijama mirovnih snaga Ujedinjenih nacija i međunarodnih oružanih snaga, napadi islamističkih ekstremista nastavljaju se širom zapadnoafričke regije Sahel, uključujući susedni Mali i Nigeriju.

Lokalni zvaničnici na severu Burkine Faso, gde džihadisti kontrolišu velika područja, rekli su da su decu-vojnike tokom protekle godine koristile islamističke grupe, ali da je ovomesečni napad bio daleko najznačajniji.

Siromašna zapadnoafrička zemlja je od 2018. zabeležila nagli porast napada na civile i vojnike.

Stotine ljudi je ubijeno, a više od 1,2 miliona raseljeno, naveli su iz Unicefa. Mnogi su primorani da borave u improvizovanim kampovima, a zatvoreno je preko 2.200 škola – otprilike jedna od deset – koje pogađa više od 300.000 dece.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here